19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAFP: Premierul este ultimul "trofeu" al luptei anticorupţie din România

AFP: Premierul este ultimul „trofeu” al luptei anticorupţie din România

Premierul român Victor Ponta, acuzat de fals, conflict de interese şi spălare de bani, este ultimul oficial de rang înalt din România anchetat de temutul parchet anticorupţie (DNA), comentează AFP, preluată de Mediafax.

Ponta este suspectat de "17 infracţiuni de fals în înscrisuri, de complicitate la evaziune fiscală spălare de bani", pentru fapte care datează din 2007-2011, în timp ce era avocat, apoi deputat social-democrat, explică AFP.

Procurorii DNA îl acuză că a primit echivalentul a 55.000 de euro din partea unui apropiat, Dan Şova, cu care ar fi semnat un contract de colaborare, transmite agenţia franceză.

Pentru a justifica această sumă, primită în mai multe tranşe lunare, Ponta ar fi emis 17 facturi care atestau în mod fals că a lucrat pentru cabinetul de avocatură al lui Şova.

Ponta mai este acuzat de conflict de interese în exercitarea funcţiei de premier pentru că l-a numit pe Şova de două ori ministru, în 2012 şi 2014.

Şova, care în prezent este parlamentar, este urmărit la rândul său de DNA pentru "abuz de putere" în trei dosare care datează din 2007-2008, în timp ce era avocat.

DNA a cerut în mai multe rânduri ridicarea imunităţii lui Şova, dar Parlamentul dominat de social-democraţi a votat împotrivă.

În afară de Şova, alţi trei foşti membri ai guvernelor conduse de Ponta au fost deja condamnaţi sau sunt urmăriţi în prezent de DNA.

Printre ei se numără fostul ministru al Dezvoltării regionale Liviu Dragnea, condamnat luna trecută la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudă la referendumul pentru destituirea fostului preşedinte de centru-dreapta Traian Băsescu.

Fostul său coleg de la Finanţe, ministrul Darius Vâlcov, este urmărit pentru că a primit două milioane de euro mită în schimbul unor contracte publice.

Membrii familiei premierului Ponta sunt şi ei vizaţi de anchete ale DNA: cumnatul său pentru fraudă în folosirea fondurilor europene, iar socrul său pentru implicare într-un dosar privind restituirea ilegală a mai multor hectare de pădure.

Dar nici tabăra de centru-dreapta nu este scutită, mai mulţi foşti miniştri, precum şi fratele fostului preşedinte Băsescu şi unul dintre cei doi gineri ai acestuia fiind urmăriţi în justiţie, notează AFP.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă