25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAFP: Paşapoartele ţărilor occidentale reprezintă arme foarte râvnite de al-Qaida

AFP: Paşapoartele ţărilor occidentale reprezintă arme foarte râvnite de al-Qaida

Planurile de atentate dejucate în Europa subliniază pericolul tot mai mare pe care-l reprezintă militanţii islamişti care dispun de paşapoarte ale unor ţări occidentale, o armă foarte râvnită de al-Qaida, consideră mai mulţi analişti şi oficiali, citaţi de AFP, transmite Mediafax.

Serviciile de securitate americane şi europene încearcă să-i repereze pe tinerii occidentali care întreprind călătorii în Pakistan sau în alte ţări cunoscute ca găzduind militanţi islamişti, cu scopul de a fi antrenaţi de al-Qaida sau de aliaţi ai acesteia.

„Totul sugerează că ameninţarea este tot mai mare”, a declarat Arturo Munoz, un oficial în retragere din cadrul CIA. „Cred că nu există nicio îndoială asupra acestui lucru”, a subliniat el.

Un studiu al cercetătorilor americani şi suedezi, publicat vineri, apreciază că ceea ce cunosc serviciile de informaţii occidentale despre această ameninţare ar putea fi limitat la „partea care a ieşit la suprafaţă a unei probleme mult mai vaste, nedectatate şi despre care nu există nici un fel de date”.

Militanţii islamişti dispun de paşapoarte ale ţărilor occidentale şi de caziere judiciare atât de „curate”, încât se pot deplasa liniştiţi, fără a atrage atenţia autorităţilor.

„Cunoştinţele pe care aceşti combatanţi le au despre ţintele pe care le vizează fac astfel încât capacitatea lor de a produce pagube să fie şi mai mare”, precizează un raport al Institutului pentru Politica de Securitate Internă, din cadrul Univiersităţii George Washington.

Serviciile de informaţii occidentale au descoperit planuri de atentate în legătură cu al-Qaida, în Marea Britanie, Franţa şi Germania, după modelul atentatelor de la Bombay, potrivit informaţiilor difuzate de presa anglo-saxonă în această săptămână, informaţii confirmate parţial de oficiali, dar nu şi de Guvernele ţărilor vizate.

Primele informaţii cu privire acest complot proveneau de la Ahmad Siddiqui, un cetăţean german deţinut la baza aeriană americană din Bagram, în Afganistan, potrivit mai multor publicaţii.

„În acest moment, una dintre ţările vizate de această ameninţare este Germania”, subliniază Magnus Ranstorp, unul dintre autorii studiului.

Potrivit autorităţilor germane, aproximativ 200 de germani sau străini care locuiesc în această ţară au călătorit în Pakistan, cu scopul de a fi antrenaţi militar de către grupurile islamiste. Dintre aceste 200 de persoane, doar 65 au urmat, efectiv, un antrenament.

Însă, potrivit lui Ranstorp, Danemarca este, de asemenea, ţinta unor ameninţări serioase, din partea „combatanţilor străini occidentali”, care vizează în special cotidianul Jyllands-Posten, cel care a publicat, în 2005, caricaturi înfăţiţându-l pe profetul Mahomed.

În Danemarca, „toate alarmele clipesc (pe culoarea) roşie”, estimează el, adăugând că, în Suedia, nivelul alertei a fost ridicat, în această săptămână, lucru care ilustrează faptul că nicio ţară din Europa nu este la adăpost de un atentat terorist.

Pentru a lua urma militanţilor islamişti, este necesar nu doar ca autorităţile să împărtăşească infomaţiile pe care le deţin, ci, totodată, să-i repereze pe islamiştii care fac propagandă actelor de terorism în rândul potenţialilor recruţi. „Toată atenţia trebuie să se îndrepte către aceşti intermediari”, apreciază studiul.

Acesta subliniază şi faptul că marea majoritate a victimelor terorismului sunt musulmani, lucru care ar putea provoca o reacţie de respingere din partea comunităţilor musulmane de expatriaţi, un atu care poate fi exploatat în războiul împotriva al-Qaida.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă