13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialAfganistan: numărul victimelor civile a scăzut pentru prima dată în ultimii 5...

Afganistan: numărul victimelor civile a scăzut pentru prima dată în ultimii 5 ani (ONU)

Numărul victimelor civile ale conflictului din Afganistan a scăzut în acest an pentru prima dată în ultimii 5 ani, după mai mult de un deceniu de conflict şi în condiţiile în care coaliţia NATO condusă de Statele Unite ale Americii intenţionează să părăsească ţara până la sfârşitul anului 2014, potrivit unui raport ONU, relatează AFP, informează Agerpres.

Cu toate acestea conflictul nu s-a redus în intensitate, NATO dezvăluind recent o creştere a numărului de atacuri atribuite rebelilor talibani, în timp ce incidentele sunt în creştere în jurul capitalei Kabul.

Conform unui studiu publicat miercuri de misiunea ONU în Afganistan (Unama), 1.145 de persoane au fost ucise şi 1.954 rănite între 1 ianuarie şi 30 iunie 2012, adică 3.099 de victime, faţă de 3.654 – dintre care 1.510 persoane ucise – în prima jumătate a anului 2011 – o scădere cu 15% de la un an la altul.

‘Aceasta este prima dată când asistăm la un declin constant al numărului victimelor civile. Acesta inversează tendinţa de creştere (a numărului victimelor) observată în ultimii cinci ani’, a declarat James Rodehaver, şeful departamentului pentru drepturile omului din Unama, la o conferinţă de presă la Kabul.

Forţele antiguvernamentale, conduse de talibani, sunt responsabile pentru 80% din aceste cazuri de decese şi vătămări, faţă de 10% atribuite forţelor proguvernamentale (armata şi poliţia afgană, ajutate de coaliţia NATO), restul de 10% dintre cazuri fiind incerte.

O treime din pierderi sunt atribuite exploziilor minelor artizanale, arma preferată a talibanilor, în timp ce femeile şi copiii reprezintă 30% dintre victime (925 morţi şi/sau răniţi), conform raportului. Unama estimează că numărul persoanelor care s-au deplasat în teritoriu din cauza conflictului este de 114.900, cu 14% în plus într-un an.

Numărul victimelor forţelor afgane şi străine s-a redus de asemenea mult – cu 25% de la un an la altul – scăzând de la 255 morţi şi 138 răniţi în primele şase luni ale anului 2011 la 165 de morţi şi 131 răniţi în 2012.

Forţa internaţională a NATO din Afganistan (Isaf) a înregistrat şi ea mai puţine pierderi: numărul soldaţilor străini morţi la sfârşitul primului semestru a scăzut de la 282 în 2011 la 220 în acest an, potrivit site-ului independent icasualties.org.

Cele mai citite

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv

Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, rămâne în arest preventiv, magistraţii Tribunalului Constanţa respingând...

Ce a discutat Iohannis cu Macron în Franța

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri...

Angajații din aeroporturi, protest în fața ministerului condus de Boloș

Peste 150 de sindicalişti, membri ai sindicatelor aeroportuare, pichetează sediul Ministerului Finanţelor, cerând exceptarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) de la aplicarea anumitor măsuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă