Cele mai rasunatoare procese in care a fost implicata Primaria Timisoara in 2006 au avut ca principali reclamanti oameni de afaceri apartinand filialei locale a Partidului Democrat. O firma de publicitate stradala si una de comert en-gros cu legume si fructe au atacat decizii ale administratiei locale, dar instanta a dat dreptate municipalitatii, in ambele cazuri.
Oamenii care au stat in spatele acestor chemari "la bara" sunt consilierul local Daniel Crasovan, consilierul judetean Tiberiu Lelescu si chiar viceprimarul orasului, Dorel Borza, care este liderul organizatiei judetene a PD. Este cunoscuta relatia nu tocmai amicala dintre acesta si primarul Gheorghe Ciuhandu.
Unul dintre cele mai importante litigii care s-au judecat anul trecut i-a avut drept protagonisti, pe langa reprezentantii Primariei, pe doi dintre oamenii importanti din filiala PD. Este vorba chiar despre liderul organizatiei judetene, Dorel Borza, in acelasi timp viceprimar al orasului, si de consilierul municipal Daniel Crasovan, care au atacat in instanta o decizie a Consiliului Local.
Impreuna cu SC "Citymedia" SRL, care i-a avut printre actionari, pana nu demult, pe deputatul PD Radu Lambrino si care avea drept obiect de activitate publicitatea stradala, Borza si Crasovan au solicitat in instanta anularea unei hotarari a CL privind suplimentarea numarului de amplasamente pentru refugiile de calatori in statiile de transport in comun si a numarului de panouri publicitare.
Municipalitatea a incheiat pentru aceasta un contract de asociere cu o alta firma, "News Outdoor Romania" SRL, fapt care a fost considerat, insa, ilegal de catre reprezentantii PD. Pana la urma, instanta a dat castig de cauza municipalitatii, considerand ca hotararea CL si contractul in sine sunt perfect legale.
O alta actiune de pe rolul Tribunalului Timis care a avut drept initiator un membru al PD este cea a SC "Pencoop" SA, condusa de consilierul judetean Tiberiu Lelescu. Prin actiunea formulata, firma, care se ocupa de vanzarea en-gros de legume si fructe, cerea obligarea Primariei, in instanta, la emiterea unor adeverinte de schimbare a destinatiilor unor spatii situate in sediul societatii. La randul ei, si administratia locala a dat in judecata aceasta firma, pentru anularea unor certificate de urbanism obtinute pentru spatiile respective.
In luna septembrie a anului trecut, judecatorii au decis sa dea castig de cauza tot Primariei, care a iesit, astfel, victorioasa din doua dispute juridice cu reprezentantii Partidului Democrat.
Aproape 10.000 de litigii intr-un an
Trebuie spus ca, anul trecut, Primaria Timisoara si autoritatile locale au fost implicate ca parti in peste 9.150 de litigii care au ajuns in instanta. Municipalitatea a iesit castigatoare in 839 de procese, iar 746 au fost pierdute. Restul cauzelor se afla inca pe rolul instantelor, fiind in diferite stadii de solutionare.
Situatia se poate, insa, schimba, pentru ca datele detinute de Serviciul Juridic municipal nu reprezinta numarul proceselor solutionate irevocabil, iar impotriva fiecarei hotarari judecatoresti exista posibilitatea atacului cu apel sau cu recurs. Mai mult, avand in vedere ca aceste practici juridice sunt de durata, exista posibilitatea ca unele cazuri sa fie pe rol ani buni pana cand va fi data o solutie irevocabila.