19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAfacerile energetice cu gazele din Insula serpilor pot incepe in 2011

Afacerile energetice cu gazele din Insula serpilor pot incepe in 2011

Estimarile indica un zacamant de 70 miliarde metri cubi de gaze naturale si de 12 milioane tone de petrol.

Forarile pentru confirmare costa intre 15 si 20 de milioane dolari.

Punga maritima de titei si gaze se exploateaza in proportie de 25-30%.

Decizia Curtii de la Haga deschide accesul Romaniei la zacamintele de gaze naturale si petrol despre care se crede ca ar putea aduce independenta energetica si ca ar transforma tara in exportator net de gaze. Estimarile initiale, care nu sunt confirmate de prospectiuni, au indicat existenta unui zacamant de 70 miliarde metri cubi de gaze naturale si de 12 milioane tone de petrol. Specialistii avertizeaza ca, pentru a fi confirmate, este nevoie de investitii in forare de 15-20 milioane dolari.
"Pana acum, a fost o suprafata de disputa, detinuta initial de fosta Republica Sovietica Rusa si apoi de Ucraina, si toate partile s-au abtinut de la prospectiuni in zona", ne-a declarat directorul adjunct al ANRM, Mihai German. Oficialul Agentiei estimeaza ca intreaga zona are rezerve de aproximativ 100 miliarde metri cubi de gaze si de 10-15 milioane tone de petrol. "Acestea sunt resurse de prognoza, adica estimari. Este foarte greu de spus cat are Romania. Poate vorbim de 70 miliarde metri cubi, poate mai mult", a mai spus oficialul ANRM.

Exporturile energetice ale Romaniei, o utopie
Explorarea zacamintelor recent castigate la Haga nu va aduce independenta energetica a tarii, si nici nu va transforma Romania intr-un exportator net de titei sau de gaze.
"Nu putem vorbi de certitudini in momentul de fata. In nici un caz nu ne putem gandi acum la un volum al productiei si la posibilitatea ca Romania sa devina exportator. Sunt inca utopii astea", a declarat German.
Specialistii spun ca o punga de titei si gaze naturale nu poate fi secata, ci ca se pot extrage, in conditiile platformelor maritime, cam 25-30% din cantitatile existente. Ceea ce ar insemna ca zacamantul de gaze estimat la 70 miliarde metri cubi ar putea satisface consumul integral al Romaniei pentru un an si jumatate.

Prospectiunile in zona nu vor fi lansate mai devreme de un an si jumatate-doi ani. Zona va fi delimitata in perimetre si exploatata prin concesionare, conform Constitutiei, a aratat German. Fiecare perimetru va avea o suprafata de aproximativ 1.000 kilometri patrati si va fi adjudecata, cel mai devreme, intr-un an si jumatate sau chiar in doi ani. "In primul rand, scoaterea la licitatie a unei zone este o decizie politica. Apoi, vor urma delimitarea perimetrelor si publicarea unui anunt in Jurnalul Oficial al UE si in Monitorul Oficial, o runda de apel public ce va dura cam trei luni. Pana vor fi trimise si evaluate ofertele, trece un an. Acesta este un proces ce nu poate fi accelerat", a explicat German. "Dupa cam un an si jumatate-doi, se poate semna acordul petrolier intre Guvern si compania castigatoare. Urmatorul pas este explorarea perimetrelor de catre firme, care este foarte costisitoare, deoarece poate costa 15-20 milioane dolari pentru un perimetru sau chiar mai mult", a spus directorul Agentiei.

Analistii se asteapta ca firmele care au deja operatiuni in Romania sa fie interesate de prospectiuni in zona. Este putin probabil ca in urmatorii doi ani sa se inghesuie multe companii la perimetrele de langa Insula serpilor, avertizeaza specialistii, deoarece costurile de prospectare sunt mari, iar recesiunea si scaderea castigurilor din piata titeiului si a gazelor fac finantarea mai anevoioasa.
"In aceasta situatie de criza, lichiditati multe nu prea mai au companiile. si, in plus, firmele deja si-au facut planurile de investitii", conform sefului LukOil Romania.
"Cand extragem dintr-o zona acvatica, conditiile pentru valorificarea resurselor implica sume importante pentru protectia mediului. Plus ca trebuie sa tinem cont si de faptul ca zona este apropiata si de Delta Dunarii", a declarat Tampiza.

Petrom, cea mai mare companie energetica romaneasca, nu exclude posibilitatea de a concesiona un perimetru in zona pentru a exploata petrol sau gaze naturale, dar spune ca deschiderea prospectiunilor nu se va petrece foarte repede. "Mai intai, trebuie ca autoritatea miniera sa parceleze perimetrele si sa le scoata la licitatie. Atunci o sa ne uitam la conditii si vom decide daca riscam zeci de milioane de euro pentru foraje", spune Dan Pazara, director de comunicare la Petrom.
"Pentru Lukoil ar fi eficient sa extraga resurse din zona, deoarece avem o rafinarie la Marea Neagra si o flota specializata. Totusi, decizia apartine boardului de la Moscova, e prematur sa anticipam", ne-a declarat Tampiza.

"Deocamdata, nu exista decat presupuneri, banuieli privind capacitatea zacamintelor. Nimeni n-a facut teste, foraje pentru a confirma estimarile anuntate. Trebuie facute foraje de explorare, teste seismice 3D", a adaugat Pazara. Petrom si Romgaz sunt companiile care extrag cea mai mare parte din gazele naturale, insa in piata sunt si companii straine mai mici, care s-au declarat interesate de extinderea afacerilor din Romania, printre care Aurelian Oil&Gas si Sterling Resources.
Mai multe companii straine s-au aratat interesate de investitii in zona, printre care Total, Royal Dutch Shell, BP, OMV.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă