11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAfacerea "SIDA la porci"

Afacerea “SIDA la porci”


Am tot scris ca, ulterior democratizarii societatii romanesti, prin trecerea la economia de piata, s-au gasit nenumarate persoane care s-au dedat la acte si fapte contrare ordinii de drept, scopul urmarit de acestea fiind acumularea de averi in timp cat mai scurt.
In mod criminal, o serie de firme cu capital de stat au fost devalizate prin manopere dolozive, multe sub directa sau indirecta protectie a oamenilor politici.
Prin manopere nelegale, Victor Filipescu, un fost ofiter de Securitate (dat afara mai apoi din SRI), si prietenul sau Aurelian Soare (fost ospatar), ambii din Constanta, au adus imense prejudicii statului, altor firme sau chiar unor persoane fizice. Au ajuns la marile afaceri cu unitati agricole pornind de la una cu termopane. Mai intai au infiintat SC Termoizolant Sistem SRL Constanta. Au falimentat-o in detrimentul statului, al unor banci si chiar in detrimentul unui alt asociat, Olimpiade Gheorghiu.
In 1998, Olimpiade Gheorghiu ii cunoaste pe cei doi, care-i propun sa infiinteze o firma pe profilul tamplarie aluminiu si PVC. Gheorghiu fusese director general la SC ERCO SA Constanta, unde pusese bazele unei astfel de sectii de tamplarie si de unde isi daduse demisia la momentul achizitionarii firmei de catre un investitor strain.
Afacere-afacere, dar de unde banii necesari pentru investitii in utilaje si capacitati de productie? Acest impediment a fost insa lamurit de Aurelian Soare, care a spus ca el si Filipescu isi iau obligatia de a asigura mijloacele financiare pentru investitii, obligatia specialistului in tamplarie constand in organizarea fluxului de productie, sa prezinte lista de investitii, sa asigure personal calificat si contracte, precum si furnizori straini pentru utilaje si materii prime.
Contrar celor convenite, al treilea asociat a fost pus in situatia de a semna documente necesare pentru acordarea unui credit de aproape 1.400.000.000 lei de la Banca Agricola, garantat cu utilajele.
Olimpiade Gheorghiu le-a explicat celor doi ca un asemenea credit nu poate fi rambursat in termen, dar Aurelian Soare l-a asigurat ca banii sunt problema sa si ca, in acest sens, in primavara anului 1999 va finanta societatea cu suma de 900.000.000 lei, intrucat are aceasta posibilitate, avand afaceri in agricultura.

Un asociat pacalit si credite nerambursate

Cei doi complici nu au procedat cum promisesera, firma inregistrand intarzieri la plata creditului, in final fiind preluata de catre AVAB. Vazand ca cei doi nu sunt interesati de bunul mers al firmei, promisiunile facute nefiind onorate, Olimpiade Gheorghiu a depus o munca pe branci pentru aducerea firmei pe linia de plutire. Pana in anul 2001 a reusit sa plateasca ratele esalonate catre AVAB, precum si peste 90% din valoarea utilajelor cumparate in leasing. Este momentul in care Filipescu si Soare, prin abuz si violenta, l-au inlaturat de la conducerea firmei. A fost convocat, la inceputul anului 2002, la sediul unei alte firme, SC Fila SH Constanta, pentru discutii privind viitorul firmei SC Termoizolant Sistem SRL. Aceasta convocare avea ca scop inlaturarea sa din firma. A fost obligat prin violenta sa semneze un proces-verbal, toate documentele firmei, INCLUSIV REGISTRUL DE CASA SI BANII, fiind luate si transportate la sediul SC Fila SH.
Dupa ce o perioada de timp toate documentele firmei au ramas in posesia celor doi, pe fondul demersurilor juridice initiate de Olimpiade Gheorghiu, a fost contactat telefonic si rugat sa-si retraga plangerea penala inregistrata la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta. Au convocat precipitat Adunarea Generala, unde s-a stabilit subit ca pe timpul administrarii firmei de catre Olimpiade Gheorghiu totul s-a desfasurat in mod legal, fiind repus in drepturi.
Cei doi i-au propus sa infiinteze o noua firma – SC Gama Plast SRL -, care a inceput sa produca in perioada februarie-martie 2003.
Firma SC Termoizolant Sistem SRL a fost lichidata printr-o metoda pe care au folosit-o in nenumarate randuri. Au inventat o creanta in beneficiul firmei SC Trimex SRL Constanta, iar prin procedura falimentului aceasta din urma firma si-a insusit utilajele societatii SC Termoizolant Sistem SRL, in valoare de 175.000 DM, precum si autoduba Nissan (ulterior vanduta firmei nou-infiintate SC Gama Plast SRL Constanta). Cei doi au spus ca toate aceste artificii sunt perfect legale. Olimpiade Gheorghiu a tinut insa sa-i avertizeze ca societatea are totusi o datorie la stat de 140.000 USD. Dar Filipescu si Soare i-au replicat ca problema datoriei este a lor.

Blanculescu a uitat subit de somatia nr. 2.038

La data de 18.02.2003, societatea a primit adresa nr. 2.038 de la AVAB, prin care era somata ca trebuie sa plateasca in termen de 5 zile datoria de 104.353,90 USD, altfel urmand executia silita. Olimpiade Gheorghiu i-a instiintat pe cei doi, care – tineti-va bine! – l-au sunat pe domnul Blanculescu, rugandu-l sa scoata firma de pe lista executarilor silite, fapt care s-a si intamplat.
Ehei, nu oricine avea posibilitatea sa-l sune pe baubaul Blanculescu!
– Am uitat sa trecem si “Termoizolant” – i-a zis Filipescu lui Blanculescu.
Modalitatea de rezolvare a problemei creantei de 104.353,90 USD face ca in sarcina celor doi sa poata fi retinuta infractiunea de trafic de influenta, prevazuta de art. 257 Cod Penal, in timp ce comportamentul domnului Blanculescu ar atrage incidenta art. 11 din Legea nr. 78/2000. Un numar de cca 7-8 firme ale celor doi au primit astfel de somatii, insa in mod similar s-a stopat procedura executarii silite: printr-un simplu telefon. Cum se face ca o somatie atat de categorica a ramas fara urmari?
Metoda de lichidare a unor firme in favoarea altora a fost uzitata in mod curent de Filipescu si Soare, in acest fel falimentandu-se 20 de societati, folosindu-se diverse persoane in calitate de administratori-paravan.
Firma SC Gama Plast SRL a desfasurat o activitate profitabila, incheind anul 2003 cu un bilant pozitiv, platind aproape 600.000.000 lei, contravaloarea utilajelor achizitionate de la SC Trimex SRL si neavand datorii la bugetul statului.
Adoptand un comportament similar ca in cazul incidentului din ianuarie 2001 (cazul SC Termoizolant Sistem SRL), la finele lunii februarie 2004, folosind aceleasi metode de intimidare si amenintare, cei doi au decis divizarea firmei SC Gama Plast SRL, Olimpiade Gheorghiu urmand a fi exclus si din aceasta.
In mod similar, si activitatea firmei a fost blocata, salariatilor comunicandu-li-se ca nu vor mai lucra cu Gheorghiu, intrucat acesta urma sa iasa din firma.

Cardasia administratorului judiciar

Folosindu-se de aceleasi metode ca atunci cand SC Gama Plast SRL se afla in procedura de lichidare, la cererea creditoarei SC Agromec Valu lui Traian SA, a fost numit administrator judiciar SC Contab Serv SRL Constanta. Administratorul SC Contab Serv SRL se afla insa in cercul de apropiati ai celor doi afaceristi de carton, situatie care ne face sa credem ca acest joc al lichidarii SC Gama Plast SRL s-a facut la comanda si sub supravegherea directa ale fostului SRI-ist si fostului ospatar.
In decursul timpului, cei doi au detinut aproximativ 20 de societati comerciale, prin care s-au angajat o serie de credite in detrimentul mai multor banci, printre care Banca Agricola, Bancorex, Banca Religiilor (la aceasta banca, creditul nerambursat se ridica la valoarea de 22 miliarde lei). Pentru a acorda un credit, in mod firesc o banca isi ia toate masurile de siguranta, ceea ce nu s-a intamplat in cazul cuplului Filipescu-Soare.
Fostul securist si fostul ospatar au cumparat diverse active, fara a onora si plata la SC Fortuna SA (fost ILF), au cumparat IAS-uri fara garantii: IAS Mihail Kogalniceanu, IAS Amzacea, ISCIP Poarta Alba, Agrointur Sibioara, Agromec Valu lui Traian, Agromec Castelu, OVIS Palas, CAP Fantanele (in comuna Fantanele primar era fratele lui Soare), Olimpus Mangalia, IAS Mangalia.
De ce lichiditati au dispus cei doi pentru a cumpara in scurt timp o halca din judetul Constanta?
Nenorocirea consta insa in faptul ca au distrus toate aceste societati, devalizand fiecare patrimoniu in parte: utilaje, animale, masini agricole si alte bunuri, fara insa a onora datoriile la bugetul de stat.

Subit, s-au imbolnavit 85.000 de porci

Elocvent este cazul ISCIP Poarta Alba, care la momentul achizitionarii de catre cei doi detinea 85.000 de porcine, in valoare de peste 50 miliarde lei. Intregul patrimoniu a fost vandut, prin intermediul propriilor firme, unor terti, neplatindu-se insa datoriile la bugetul de stat si la banci.
Pentru a justifica disparitia animalelor au incheiat mai multe acte de mortalitate, mituindu-l si pe directorul general Mertoi de la Directia Sanitar-Veterinara, care este nasul directorului Dinu de la ISCIP Poarta Alba (inscaunat de ei) si care a stabilit diagnosticul mortalitatii: “SIDA la porci” (!!!). Imunodeficienta la porci nu exista!
Acelasi director Dinu a devenit director la Agrointur Sibioara, cu capital de stat, unde porcinele erau vandute prin firmele celor doi amici, iar plata se facea la 3 luni, la 6 luni sau niciodata.
Animalele si utilajele din unitatea ISCIP Poarta Alba au fost furate, desi erau cu titlu de garantie pentru creditele luate, aducandu-se astfel grave prejudicii bugetului de stat, bancilor si chiar FPS-ului, de circa 150 miliarde lei. Au vandut furajele, chiar si un micro FNC. Numai din fierul vechi au luat de zece ori mai mult.
In ceea ce priveste modalitatea de lichidare a complexului de la Poarta Alba, de renume in judetul Constanta (o capacitate anuala de 350.000 capete), se vor scoate cu siguranta la lumina numeroase fapte de coruptie. Dintr-o nota de control a unui expert autorizat aflam ca pretul de pornire a licitatiei a fost de 100 miliarde lei, dar excelentul negociator Aurelian Soare a adjudecat ISCIP Poarta Alba cu doar un miliard de lei.

Negustori cinstiti la… Predeal

Securistul si ospatarul s-au folosit de sumele de bani obtinute in mod fraudulos, prin transfer la alte societati, cum ar fi SC Montana SA Azuga, edificand un hotel localizat in spatele pietei din statiunea Predeal, in acest fel imbracand haina unor prosperi oameni de afaceri “cinstiti” din Constanta, dand materialitate zicalei “hotul neprins, negustor cinstit”.
Pentru a nu fi stingheriti in activitatea lor infractionala, cei doi nu ezitau nicicand a se lauda cu relatiile pe care le au in lumea politica romaneasca. Nu pierdeau nici o ocazie pentru a ameninta pe toata lumea cu buna relatie pe care o au cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, prin dl Priboi, care l-a reactivat pe Victor Filipescu agent acoperit, dupa ce, in prealabil, fusese dat afara din SRI.

Tarani pacaliti si subventii din cereale

Prin metode similare au pacalit oamenii de la sate, cumparand si arendand terenuri agricole in localitatile Chirnogeni, Corbu, Fantanele, Ovidiu, Valu lui Traian s.a., recoltele fiind valorificate fara insa a-i indestula si pe oamenii de la care le arendasera, totul musamalizandu-se, in ciuda nenumaratelor sesizari.
Si-au apropiat ca niste magneti si subventii de la Directia Agricola (in numai doi ani, insumand valoarea de peste 25 miliarde lei), sub pretextul ca au produs seminte de cereale, situatie cu totul si cu totul falsa.
Pentru acoperirea ilegalitatilor s-au incheiat procese-verbale de calamitate, pentru a justifica cantitatile de seminte pentru care au incasat subventii enorme si semanate numai pe hartie. In mod similar s-au incasat subventii si pentru motorina folosita la activitatile agricole, in special pentru insamantari.
Iata si modalitatea de falimentare a unor firme si capitalizarea altora, prin vanzarea unor active sau terenuri: Sectia Viile Noi a Agromec-ului Valu lui Traian, care avea o valoare de cca 900 milioane lei, din care 350 milioane au fost folositi pentru achitarea unor datorii, iar diferenta de 500 milioane fiind transferata in firma SC Montana Azuga SRL.
Pe principiul suveicii s-au lichidat si alte firme in beneficiul altora: SC Intro SRL este lichidata in beneficiul SC Siloz Agigea, aceasta din urma este lichidata in beneficiul SC Trimex Company SRL, care la randul ei este lichidata in favoarea SC Fila SH. O suveica de aur pentru duetul Filipescu-Soare!





Paienjenisul Soare-Filipescu

Aurelian Soare, Victor Filipescu, precum si Razvan Filipescu-fiul (un timp, salariat in cadrul Corpului de Control al domnului Blanculescu) au detinut, printre altele, urmatoarele societati:

1. SC Agrosefag SRL – administrator Soare Constantin;
2. SC Montana Azuga SRL – administrator Soare Aurelian;
3. SC Laborator-Restaurant Tic-Tac SRL – administrator Soare Aurelian;
4. SC Erauos SRL – administrator Soare Constantin;
5. SC Fila SH – administrator Soare Aurelian;
6. SC Agro-Sofil SRL – administrator Udrea Mihaela;
7. SC Trading SRL – administrator Soare Aurelian;
8. SC Pescaru Vesel SA – administrator Soare Aurelian;
9. SC Gama Plast SRL – administrator Scurtu Marin;
10. SC Progusto-Line SRL – administrator Raducanu Vasilica;
11. SC Termoizolant Sistem SRL – in lichidare;
12. SC Trimex SRL – in lichidare;
13. SC Agromec Valu lui Traian – in lichidare;
14. SC Agricola Agigea – administrator Lamureanu Gheorghe;
15. SC Siloz Agigea – lichidata si recuperata de aceleasi persoane prin alte firme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă