La data de 2 iunie 1999, Gigi Becali a facut un schimb de terenuri cu MApN. Becali a dat 21,5 hectare de teren in comuna Stefanesti in schimbul a 20,9 hectare de teren in zona Baneasa-Pipera. De la inceput a devenit clar ca tranzactia era in favoarea lui Becali, terenul din rezidentiala zona Baneasa-Pipera fiind mai scump decat cel din Stefanesti. Dupa evaluarea facuta recent, castigul lui Gigi Becali in aceasta tranzactie ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari.
Tranzactia a fost semnata, din partea MApN, de catre locotenent-colonelul Aurel Iorga si capitanul-comandor Petre Cristea. Cel din urma era sef al UM 01877, care avea in sarcina administrarea terenului din Baneasa-Pipera. Ministrul Apararii de atunci, Victor Babiuc, primise mai multe rapoarte care sustineau incheierea tranzactiei. Rapoartele fusesera trimise la seful Directiei de Constructii si Domenii Militare. In plus, expertul Miron Turcu a desfasurat o expertiza de evaluare, in urma careia s-a stabilit ca valorile celor doua terenuri ar fi fost echivalente. Dupa ce a fost declansata ancheta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fostul ministru al Apararii, Babiuc, a declarat ca nu crede in repercusiuni, terenul respectiv – Baneasa-Piperea – apartinand pe atunci domeniului privat al statului. Din aceasta cauza, tranzactionarea terenului la schimb nu avea obligativitatea vreunei hotarari de Guvern.
Afacerea a fost dezvaluita de presa si s-a decis deschiderea unei anchete. Aceasta a fost demarata in august 2001. Aproximativ 10 persoane cu functii de la MApN au fost audiate in acest dosar. Printre acestea se numara ex-ministrul Victor Babiuc, generalii Dumitru Cioflina, Ion Sandulescu, Gheorghe Bucse, Constantin Stanasila, Florentin Popa si altii. Gigi Becali a fost urmarit pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu. Ancheta a fost desfasurata de Sectia Parchetelor Militare. De curand, conducerea Parchetelor Militare a luat hotararea sa-si decline competenta si sa trimita dosarul la Directia Nationala Anticoruptie, prejudiciul fiind mult mai mare de un miliard de lei vechi. In plus, generalul Dan Voinea invoca si o increngatura de rudenii si interese, ceea ce subliniaza necesitatea ca dosarul sa fie cercetat de DNA.