17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAfacerea Aviasan. Cum au ajuns fraţii Boldea proprietari de terenuri în...

Afacerea Aviasan. Cum au ajuns fraţii Boldea proprietari de terenuri în urma unor tranzacţii în suveică

Terenul de 39,6 ha al aerobazei „Aviasan” ,obţinut prin falsuri, a fost împărţit în mai multe loturi, care au fost trecute rapid prin mai multe tranzacţii imobiliare în „suveică” între interpuşi, după care loturile au ajuns la cine trebuie. Patru loturi au ajuns la deputatul Mihail Boldea, iar un lot la fratele său George Ştefan Boldea.

„Suveica” tranzacţiilor imobiliare

În timp ce dosarul era plimbat între parchetele din Galaţi şi Bucureşti, loturile de teren erau transferate rapid de la un proprietar la altul. Primele tranzacţii, autentificate pe 11 mai 2007 la cabinetul notarial al deputatului PC Bogdan Ciucă, au fost urmate de o avalanşă de vânzări „în suveică”, cei care fuseseră primii „cumpărători” vânzându-şi terenurile între ei, dar şi unor intermediari. Pe 21.05.2007, Ştefan Filip şi soţia sa Maria i-au vândut terenul lui Dănuţ Oancă. Pe 31.05.2007, Mircea Marosy şi soţia sa Roxana, au vândut terenul firmei Profimet SRL, al cărei administrator este administrator este tocmai Mircea Marosy, dar şi două loturi lui Mihăiţă Lungu şi Carmen Rodica Eftimie. Pe 08.06.2007, Carmen Partenie vinde şi ea lotul său lui Cătălin Verdeş, Marian Marin şi Gherghina Dragomir. Mihăiţă Lungu, care pe 31.05.2007 cumpărase teren de la Mircea şi Roxana Marosy, vinde şi el terenul Gherghinei Dragomir după săptămâni mai târziu, pe 13.06.2007. Alt cumpărător al terenului soţilor Marosy, Carmen Eftimie, a vândut terenul pe 10.07.2007 lui Rodica Vrânceanu. Rodica Vrânceanu este soţia lui Tudorel Vrânceanu, arestat în dosarul tunurilor imobilare date în Galaţi de gruparea infracţională constituită de Boldea. Pe 15.08.2007, vine rândul lui Dănuţ Oancă să cumpere terenurile de la soţii Ioan şi Cristina Verdeş şi Marian şi Daniela Marin, după care pe 13.09.2007 vinde un lot de teren lui Andrei Iulian Mitrea şi Andrei Florentina Zizi, iar pe data de 11.10.2007 vinde alt lot la SC Triomet 2000 SRL, firmă a cărui administrator este acelaşi Andrei Iulian Mitrea,. Între timp, pe 13.09.2007, Dănuţ Oancă mai cumpărase un lot de teren de la Carmen Partenie. În toate aceste cazuri a fost vorba doar de tranzacţii imobiliare pe hârtie, pentru ca o eventuală anchetă să fie îngreunată de suveica acestor tranzacţii.

Primăria Vânători a cedat presiunilor

Prin întâmpinarea 30/25.01.2008, CL şi Primăria Vânători au deschis acţiune la Judecătoria Galaţi cerând anularea tuturor contractelor de vânzare cumpărare a loturilor în care fusese împărţit terenul „Aviasan”. Între timp, au început să fie exercitate puternice presiuni asupra primăriţei PDL a comunei Vânători, Sicuţa Murgu. Ea s-a conformat şi a făcut în aşa fel încât acţiunea în instanţă să eşueze elegant, fără să pară că a făcut pasul înapoi: nu a achitat taxa de timbru. În dosarul 850/233/2008, instanţa de la Judecătoria Galaţi s-a pronunţat pe 21.03.2008, anulând acţiunea ca netimbrată. Simultan, Sicuţa Murgu s-a înscris în PNL, câştigând un nou mandat de primar la alegerile locale din 2008.

Fraţii Boldea, proprietari de terenuri la „Aviasan”

Apar mai multe conexiuni între Mihai Boldea şi fratele său George Ştefan Boldea şi interpuşii care şi-au pasat loturile de teren de la unul la altul. În declaraţia de avere din iunie 2009, Mihail Boldea a trecut, la rubrica „plasamente şi investiţii directe” suma de 175.000 euro plătită ca avans pentru un antecontract semnat cu Carmen Partenie (care cumpărase 176.697 mp cu 53.290 lei.), precum şi alte 350.000 euro plătite pentru antecontractele cu Dan Negruţ, Daniel Tănase şi Sorin Alexandru Pisică, care deţineau câte un lot de 9.020 mp. Aşadar, în baza acestor antecontracte, Mihail Boldea era proprietarul a 4-5 ha din terenul „Aviasan”. Fratele mai mic, George Ştefan Boldea a devenit şi el proprietar al unei suprafeţe de aproape 1 ha. Prin contractul de vânzare cumpărare nr 6.853/07.11.2007, lotul de 18.040 mp deţinut de Alexandru Ionescu a fost dezmembrat în două loturi, fiecare de 9.020 mp. Primul dintre ele a fost cumpărat de George Ştefan Boldea, iar cel de al doilea de Daniel Tănase, care i l-a plasat deputatului Mihail Boldea.

Lotul „Aviasan”, anchetat de DNA

Procurorii DNA Galaţi i-au prezentat lui Mihail Boldea acuzaţiile aduse în acest dosar. Ar urma ca în zilele următoare să fie chemate la audieri celelalte persoane implicate în acest caz: Mircea Marosy, Valentina Cojocaru, Matei Oprea, „fantoma” Daniel Severin, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca Caloinescu, fostul director al Oficiului de Cadastru Galaţi, Nicolae Reti, precum şi interpuşii prin care au fost făcute tranzacţiile imobiliare în „suveică”: Dănuţ Oancă, Gabriela Oancă, Ştefan Filip, Carmen Partenie, Roxana Marosy, SC Profimet – prin administrator Mircea Marosy, Carmen Rodica Eftimie, Mihăiţă Lungu, Liliana Lungu, Gherghina Dragomir, Ioan Cătălin Verdeş, Cristina Verdeş, Maian Marin, Daniela Marin, Cecilia Arthemis Vrânceanu, Tudorel Vrânceanu, Alexandru Ionescu, Andrei Florentina Zizi, Andrei Iulian Mitrea şi SC Triomet 2000 SRL Galaţi – prin administrator Andrei Iulian Mitrea, Tănasă Daniel Ionuţ, Pisică Alexandru Sorin, Negru Dănuţ Iulian şi fratele deputatului, George Ştefan Boldea.

Cele mai citite

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă