Patru incidente în patru zile. Două au implicat aeronave Il-38, iar celelalte – bombardiere capabile să transporte arme nucleare, Tu-95 „Bear”.
Cele doua bombardiere, din clasa TU-95 "Bear", s-au apropiat la circa 160 de kilometri de insula Kodiak, în Zona de Identificare Aeriană Alaska, la 700 mile nautice de Anchorage, însă nu au pătruns în spațiul aerian al SUA.
În primul incident, avioanele rusești au fost interceptate de două avioane de vânătoare F-22 ale Forțelor Aeriene americane, care le-au însoțit vreo 12 minute, până ce bombardierele rusești și-au schimbat direcția, întorcându-se la baza din estul Rusiei. La următorul incident, americanii n-au mai ridicat avioane la interceptare, ci doar un avion de cercetare de tip AWAC.
Este o manifestare de forță a rușilor și se vrea ca aceste „hărțuiri” să fie private ca o intimidare, însă surse de la Pentagon au declarant că nu este nimic ieșit din comun cu acțiunile rușilor, existând astfel de manifestări și în trecut, nu neapărat de când relațiile dintre SUA și Rusia s-au tensionat. Însă este pentru prima data când se apropie atât de mult de spațiul aerian american.
Și totuși, această hărțuire coincide cu escaladarea tensiunii între SUA și Rusia, în special legat de conflictul din Siria, după ce președintele Donald Trump a ordonat bombardarea, la începutul lunii, a unei baze aeriene siriene de unde pornise avionul Su-22 responsabil de atacul chimic asupra civililor din Khan Shaikhoun. La baza aeriană bombardată de americani erau și elicoptere și personal militar rusesc, dar care nu au avut de suferit.
Ultima dată când bombardiere rusești au zburat aproape de SUA a fost la 4 iulie 2015, când două aeronave au survolat coastele Alaskai și Californiei, unde s-au apropiat la circa 65 de kilometri de localitatea Mendocino. Putin l-a sunat atunci pe liderul american, Barack Obama, pentru a-i ura o Zi a Independenței fericită, în timp ce bombardierele treceau aproape de coasta californiană.
La 12 aprilie, președintele american, Donald Trump, a declarat ca relatțile SUA cu Rusia se află „în punctul cel mai jos din toate timpurile”. Și de atunci, acuzațiile asupra Iranului, regimului de la Damasc și regimului nord-coreean – aliații Rusiei – continuă să curgă dinspre Casa Albă.
Moscova a declarat, în legătură cu hărțuirile aeriene, că nu sunt altceva decât „misiuni de patrulare obișnuite în apele neutre din zona Arctică, Atlantic, Pacific, Marea Neagră”.
Howard Stoffer, un fost oficial al Departamentului american de Stat, a declarat pentru CNN că aceste acțiuni ale rușilor nu sunt deloc „obișnuite”. „Acest joc de-a șoarecele cu pisica este strădania Moscovei de a transmite Casei Albe că rușii sunt peste tot și că își forțează limitele pentru a-și extinde prezența militară”, a spus Stoffer. „A se reține că nu este vorba doar de un zbor de recunoaștere, ci de o hărțuire a navelor americane, ceea ce este total neprofesionist și atinge linia roșie, peste care jocul devine foarte periculos pentru toate părțile implicate”.
Bombardierele rusești s-au apropiat și de coastele Japoniei, de patru ori în această lună, conform Ministerului japonez de Externe. Nava-spion rusească Viktor Leonov s-a apropiat de două ori în această lună de apele teritoriale americane. În presa rusească au apărut articole despre sistemele electronice montate pe avioanele rusești, ce „au stins lumina” distrugătoarelor americane pe care le-au survolat, adică le-au scos din funcțiune. Stoffer a subliniat că navele americane s-au abținut de la orice răspuns la astfel de provocări, pentru că ar fi fost simplu să le anihileze sistemul de funcționare înainte de a se apropia, ceea ce ar fi dus la prăbușirea avioanelor rusești.
„Rușii nu vor să intre în război cu noi”, a precizat și generalul în retragere Michael Hayden, director CIA și NSA în Administrația George W. Bush. „Ei ar fi de departe cei slabi într-o confruntare cu noi”.