30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAdrian Nastase, la judecata

Adrian Nastase, la judecata

Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA in cel de-al doilea dosar penal, fiind acuzat de dare de mita. Procurorii anticoruptie sustin ca Nastase, imediat dupa instalarea sa ca premier, l-ar fi numit pe Ioan Melinescu presedinte al Oficiului National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor ca rasplata ca acesta a ascuns dosarul "Matusa Tamara – 400.000 de dolari". Era vorba de o sesizare a Oficiului potrivit careia Daniela Nastase ar fi primit banii intr-un cont bancar, fara justificarile legale obligatorii. Intermediarul afacerii ar fi fost Ristea Priboi (colonel de Securitate), in prezent fugit din tara. Denuntul a fost formulat de catre Genica Boerica, arestat pentru spalari de bani si incasari ilegale de TVA, eliberat si apoi protejat ca martor. In apararea sa, Nastase a sustinut ca banii au provenit din vanzarea unor tablouri si bijuterii care i-au apartinut Tamarei Cerkasov, matusa sotiei sale. Nastase a declarat ca "DNA functioneaza ca politie politica".

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe fostul premier PSD Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara" pentru dare de mita. In anul 2000, Adrian Nastase (pe atunci deputat PDSR) a fost anuntat de catre functionarul Nicolae Melinescu de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) ca sotia sa, Dana Nastase, urmeaza sa fie cercetata deoarece a primit intr-un cont bancar suma de 400.000 de dolari, fara justificarile cerute de lege. Melinescu a "ajuns" la Nastase prin intermediul prietenului sau Genica Boerica, care, la randu-i, era prieten cu Ristea Priboi (fost colonel de Securitate), apropiatul familiei Nastase.
Potrivit legii, sesizarea cu cele 400.000 de dolari din contul Danei Nastase trebuia sa ajunga la Parchetul General pentru cercetari suplimentare. In loc sa respecte legea, functionarul Melinescu i-a promis lui Nastase ca va face pierduta respectiva sesizare pana dupa alegerile din decembrie 2000. Deputatul PSD s-a aratat incantat de propunere si a acceptat un "targ". si anume, in momentul in care Adrian Nastase va ajunge premier sa-i ofere postul de presedinte al ONPCSB. Inaltarea lui Ioan Melinescu la sefia oficiului s-a produs in prima sedinta de Guvern a premierului Adrian Nastase. Melinescu a sustras lucrarea care o viza pe Dana Nastase si i-a inmanat-o lui Ristea Priboi, consilier al premierului Nastase la data respectiva. Conform procurorilor, multe dintre intalnirile lui Melinescu cu Nastase cand s-a negociat ascunderea dosarului Matusa Tamara – 400.000 de dolari au avut loc fie in biroul lui Priboi, fie in cabinetul fostului premier, in prezenta denuntatorului Genica Boerica.

"DNA face politie politica"

Adrian Nastase sustine ca decizia DNA prin care este trimis in judecata este inadmisibila intrucat aceasta porneste de la premisa ca Hotararea de Guvern prin care Ioan Melinescu a fost numit presedinte al Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor reprezinta dare de mita. "DNA functioneaza in continuare ca politie politica", a declarat Nastase. De asemenea, fostul premier a sustinut ca nu l-a cunoscut niciodata pe Ioan Melinescu inainte ca acesta sa fie numit pe functie de catre plenul Guvernului si ca numirea s-a facut in baza propunerilor facute de alti trei membrii ai Oficiului, precum si la recomandarea lui Valeriu Stoica, fost membru PNL, acum PLD.
Nastase mai are un dosar in care este judecat pentru luare de mita (dosarul "Termopanele"), unde a fost denuntat de catre fostul sau secretar de stat Sergiu Sechelariu.

Mita

Postul de sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, a fost oferit de catre Adrian Nastase lui Ioan Melinescu (simplu membru al ONPCSB), pentru ca acesta sa distruga un dosar de spalare a 400.000 de dolari din contul bancar al Danei Nastase.

Denunt

Genica Boerica s-a razbunat pe fostul sau prieten Adrian Nastase deoarece acesta nu l-a salvat in momentul in care a fost arestat, desi era inca premier. De notorietate publica este faptul ca Boerica i-a organizat premierului Nastase partide de vanatoare.

Cele mai citite

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...
Ultima oră
Pe aceeași temă