21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialADMITERE 2013. 180 de locuri bugetate sunt disponibile la extensiile Universităţii Tehnice...

ADMITERE 2013. 180 de locuri bugetate sunt disponibile la extensiile Universităţii Tehnice Cluj şi UBB

Absolvenţii de liceu din Bistriţa-Năsăud se pot înscrie la cinci facultăţi ale Universităţii „Babeş-Bolyai” şi la o facultate a Universităţii Tehnice Cluj care au extensii la Bistriţa şi Năsăud, fiind disponibile în total 180 de locuri bugetate la studii de licenţă, informează Mediafax.

La extensia din Bistriţa a Universităţii „Babeş-Bolyai” se fac înscrieri la cinci facultăţi, cu specializările Administraţie publică, Geografia turismului, Administrarea afacerilor, Educaţie fizică şi sport, Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, cu un total de 115 locuri bugetate şi peste 500 de locuri cu taxă.

Astfel, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializarea Administraţie Publică, sunt, la învăţământul la zi, 25 de locuri la buget şi 75 cu taxă (2.600 de lei pe an), respectiv 60 de locuri în sistem de învăţământ la distanţă, toate cu taxă. La această specializare sunt primiţi absolvenţii de liceu, pe baza mediei de la bacalaureat. În situaţii excepţionale, în care nu se poate face departajarea candidaţilor, facultatea va recurge la un test. Înscrierile contra unei taxe de 60 de lei au loc în perioada 15-21 iulie, iar rezultatele se anunţă în 31 iulie.

La Facultatea de Geografie, secţia Geografia Turismului, sunt 25 de locuri bugetate la zi şi 60 cu taxă (2.400 de lei pe an). Viitorii studenţi vor fi selectaţi în urma unei scrisori de intenţie (în etapa întâi) şi a mediei de la examenul de bacalaureat, în etapa a doua. Înscrierile se fac după achitarea unei taxe de 130 de lei, în perioada 15-18 iulie, rezultatele urmând să fie anunţate în 30 iulie.

La Facultatea de Business sunt 40 de locuri bugetate şi 249 cu taxă (2.500 de lei pe an), însă candidaţii din Bistriţa vor concura la această sesiune pe liste comune cu Facultatea de Business din Cluj-Napoca, specializarea Administrarea afacerilor. Studenţii care optează pentru extensia Bistriţa vor fi înmatriculaţi la Bistriţa. Media de admitere se va calcula ţinând cont de media de la bacalaureat şi de un eseu pe următoarele două teme: „Efectele crizei economice din perioada 2007-2011 asupra economiei româneşti” şi „Provocări ale mediului de afaceri în România”. Înscrierile au loc în perioada 15-22 iulie 2013, iar rezultatele vor fi afişate în 31 iulie.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Educaţie fizică şi sport, sunt opt locuri bugetate şi 32 cu taxă (2.600 de lei pe an).

La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, cu specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, care va funcţiona la Năsăud, sunt 17 locuri bugetate şi 43 cu taxă (2.000 de lei pe an).

Facultatea de Studii Europene, specializarea Management, nu va mai funcţiona la Bistriţa începând cu anul universitar 2013-2014.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca face şi ea înscrieri pentru Facultatea de Inginerie Electrică, specializarea Ştiinţe inginereşti aplicate – inginerie medicală. Candidaţii au la dispoziţie 80 de locuri, din care 65 la buget şi 15 cu taxă, ei urmând să opteze pentru Bistriţa în cazul în care doresc acest lucru. Taxa de şcolarizare pentru cei admişi este de 3.300 de lei pe an.

Anul acesta, în Bistriţa-Năsăud 1.627 de elevi au promovat examenul de bacalaureat, respectiv 60,23 la sută dintre cei care l-au susţinut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă