20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAdministratie si Afaceri, cea mai cautata facultate

Administratie si Afaceri, cea mai cautata facultate

» Un top al facultatilor, dupa prima sesiune a admiterii in invatamantul superior, ciclul studii de licenta, arata ca cea mai cautata facultate la nivel national a fost Administratie si Afaceri, unde au fost aproape 40 de candidati/loc.

» Comparativ cu admiterea de anul trecut, si in acest an optiunile candidatilor au fost aproape la fel.

» Se remarca faptul ca stiintele ingineresti si cele exacte, precum si medicina generala inca nu au foarte mare cautare.

Dintre toate stiintele exacte, fizica se detaseaza clar drept cea mai necautata, la facultatea de profil din cadrul Universitatii Bucuresti fiind abia 0,47 candidati/loc.

La Farmacie, concurenta dubla

La majoritatea universitatilor admiterea a luat sfarsit, in sesiunea din septembrie urmand a se organiza concurs doar pentru ocuparea locurilor ramase libere. Acestora li se vor alatura si universitatile care au optat doar pentru admitere in sesiunea din toamna.
Chiar daca a fost mare concurenta la administratie si afaceri, stiinte politice, geografia turismului si litere, ceva cresteri ale concurentei s-au produs insa si la unele facultati cu profil medical. De exemplu, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, la Facultatea de Farmacie concurenta s-a dublat fata de anul trecut, ajungand la 5,13 candidati pe loc, comparativ cu 2,5 in 2006. si pentru medicina dentara a crescut interesul absolventilor de liceu, fiind 4,34 pe loc, deci o crestere cu aproape 30% fata de 2006. Din pacate insa, medicina generala nu inregistreaza cine stie ce cresteri, profesia de medic fiind destul de neatractiva (2,62 candidati/loc la medicina generala). Tinerii care inca se mai indreapta spre respectiva profesie o fac, in majoritate, animati de dorinta de a pleca dupa rezidentiat si a lucra intr-o tara in care vor fi platiti corespunzator. De altfel, migratia medicilor nu este vorba goala. De la inceputul anului si pana in prezent au parasit Romania doua generatii complete de medici, adica 2.000 de absolventi de medicina generala, ceea ce face ca criza de medici specialisti sa se accentueze si mai mult in urmatorii ani.

Aproape 40 pe loc
Pentru a va face o idee foarte exacta asupra interesului pentru facultati in sesiunea iulie la centrul universitar Bucuresti, va prezentam situatia concurentei pe universitati.
Anul acesta, batalia cea mai mare s-a dat la Facultatea Administratie si Afaceri din cadrul Universitatii Bucuresti, unde concurenta a ajuns la 39,12 candidati/loc (8,31), urmata de Facultatea de Geografie – 17,91 (5,83), Facultatea de Limbi si Literaturi Straine – 9,60 (4,61), Facultatea de Litere – 8,22 (5,32), Facultatea de Filosofie – 5,01 (1,78), Facultatea de Drept – 4,97 (3,4), Facultatea de Matematica – 3,42 (2,18), Facultatea de stiinte Politice – 3,34 (1,16), Facultatea de Istorie – 2,42 (0,92), Facultatea de Biologie – 6,04 (3,95), Facultatea de Psihologie si stiintele Educatiei – 3,64 (1,21), Facultatea de Geologie si Geofizica – 2,19 (1,06), Chimie – 2,18 (1,47), Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala – 1,68 (0,63), Teologie Ortodoxa – 1,47 (0,81).
Cele mai necautate facultati din cadrul Universitatii Bucuresti au fost Teologia Baptista – 0,12 (0,06), Fizica – 0,47 (0,31) si Teologia Romano-Catolica – 0,62 (0,55)
SNSPA, tot cautata
Facultatile din cadrul scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), indeosebi cea de Comunicare si Relatii Publice, au fost si anul acesta asaltate de candidati. Potrivit datelor finale, concurenta a fost intre 14,35 (2,97) la Comunicare si 5,10 (1,41) la Administratie Publica.

Marketingul, prima pozitie la ASE

Cea mai cautata facultate din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti este, paradoxal, cea infiintata de mai putin de zece ani, deci in acest caz nu mai este vorba de traditie, ci de cerintele pietei muncii. Este vorba de Facultatea de Marketing, pentru care s-au exprimat 4.121 de optiuni pentru cele 205 locuri bugetare, deci 20,10 candidati/loc (8,16). Concurenta foarte ridicata, peste 10, a mai fost la fost urmatoarele facultati ale ASE: Administrarea afacerilor cu predare in limba engleza – 14,68 (5,79), Management in stiinte Administrative – 14 (5,62), Relatii Economice Internationale – 12,37 (5,64), Comert – 12,13 (6,22), Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori – 10,64 (4,56) etc.

Ingineria, inca neatractiva

Chiar daca pe piata se simte o crestere a ofertelor pentru profesia de inginer, la facultatile din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti inca nu este concurenta asteptata. De altfel, o facultate de stiinte exacte sau ingineresti nu este chiar atat de usoara, astfel ca destui tineri prefera ceva mai usor si banos dupa absolvire. Pentru cele 5.965 de locuri scoase la concurs in anul universitar 2007-2008 la UPB, dintre care 4.760 bugetare si 1.205 cu taxa, s-au inscris 8.099 de absolventi de liceu, ceea ce in medie inseamna 1,70 candidati/loc la cele bugetare, respectiv 1,35 candidati/loc raportat la intreaga cifra de scolarizare. Din totalul celor 13 facultati ale UPB, chimia, ingineria in limbi straine si stiintele aplicate au fost cele mai necautate. Situatia exacta a concurentei la UPB a fost urmatoarea: Energetica – 3,25 (2,67) Inginerie Electrica – 2,94 candidati/loc (2,20 candidati/loc) Inginerie Aerospatiala – 2,77 (2,12) Automatica si Calculatoare – 1,80 (1,33) Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice – 1,75 (1,49) Ingineria Sistemelor Biotehnice – 1,74 (1,32) Inginerie Mecanica si Mecatronica – 1,61 (1,12) Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei – 1,57 (1,45) Transporturi – 1,14 (1,01) stiinta si Ingineria Materialelor – 1,09 (1,02) Inginerie in Limbi Straine – 0,92 (0,61) stiinte Aplicate – 0,68 (0,35) Chimie Aplicata si stiinta Materialelor – 0,66 (0,55). Nici la constructii nu a fost cine stie ce aglomeratie, in ciuda cresterii explozive a domeniului. Ceva mai multa concurenta a fost la inginerie civila – peste 3 candidati/loc, in timp ce la inginerie mecanica si ingineria mediului au fost sub un candidat/loc. De altfel, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti va mai organiza o a doua sesiune de admitere in toamna pentru ocuparea celor 1.150 de locuri ramase libere.

Stiintele Comunicarii, cap de afis la Iasi

Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi si Universitatea "Al. I. Cuza" au dat startul admiterii la Iasi. Batalia cea mai mare la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi s-a dat pe cele 26 de locuri bugetare de la specializarea stiintele Comunicarii din cadrul Facultatii de Filosofie, unde s-au

Clujenii se viseaza afaceristi

Potrivit biroului de presa al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, la sesiunea din vara cea mai mare concurenta a fost inregistrata la Facultatea de Business, unde pentru cele 67 de locuri bugetare au concurat 1006 candidati, deci 15,01 pe loc. Concurenta ridicata a fost si la Facultatea de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, precum si la Facultatea de stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, deci si clujenii viseaza sa-si faca propria afacere sau sa-si construiasca o cariera politica. Rectorul Nicolae Bocsan spune ca exista un interes in crestere pentru specializarile in limba engleza la stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, precum si la Studii Europene, in franceza la stiinte Economice si in germana la stiinte Economice, Studii Europene si Geografie. Claudiu Padurean

Concurenta acerba la Suceava

Pentru studiile de licenta, cursuri la zi, Universitatea "stefan cel Mare" din Suceava a scos la concurs 784 de locuri fara taxa. S-au inscris 9698 de candidati, deci o concurenta medie de 12,36. Cea mai mare concurenta a fost la Facultatea de stiinte Economice si Administratie Publica, unde s-au inscris 7.227 de candidati, adica peste 24 pe loc. Cea de-a doua facultate ravnita a fost Inginerie Alimentara, unde s-au inscris 546 de candidati. Pentru a reusi pe locurile fara taxa, candidatii inscrisi la o parte din facultatile universitatii sucevene au avut nevoie de medii peste 9.00. Au fost insa si exceptii, precum Facultatea de Educatie Fizica si Sport, unde media ultimului admis la locurile subventionate a fost 7,31. Dan Pricope

Facultatile "la moda", atractia timisorenilor

Relatiile Internationale si Studiile Europene, stiintele Comunicarii, Cadastrul si Asistenta Medicala Generala au fost cele mai solicitate specializari la universitatile din Timisoara. La "Politehnica", potrivit datelor inregistrate, concurenta a fost cu 10% mai mare fata de admiterea precedenta.
"Specializarile cele mai cerute au fost stiintele Comunicarii – cu 9,7 pe un loc, urmata de Constructii – cu 4,88 pe un loc. Nu am avut surprize la nici o facultate. Fata de admiterea din 2006 s-a pastrat trendul ascendent pe aceleasi domenii", a precizat rectorul Nicolae Robu.
La Universitatea de Vest, cele mai multe dosare s-au depus la Relatii Internationale si Studii Europene, unde au fost aproape 22 de candidati pe un loc, precum si la stiintele Comunicarii, cu aproape 20 pe un loc. La Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes", pentru Asistenta Medicala Generala au fost 11,7 candidati pe un loc, in timp ce la Balneo-Fizio-Kinetoterapie – 11,2 inscrieri pe un loc.
La Medicina generala, concurenta a fost de numai 1,5 pe un loc, in timp ce pentru Medicina dentara s-au inscris 2,58 pe un loc bugetat de stat.
O crestere foarte mare s-a semnalat la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, unde la specializarea Cadastru au fost 9 candidati pe un loc, fata de doar 4 anul trecut. Alina Sabou

 

Si aradenii vor afacerea lor

Cea mai cautata specializare din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad a fost anul acesta Economia comertului, turismului si a serviciilor. Administratia publica a fost o alta specializare dorita. Potrivit prof. univ. Lizica Mihut, rectorul universitatii aradene, respectivele specializari au fost cautate de tineri deoarece dupa absolvire acestia isi pot coordona propriile afaceri. "Lucrurile se asaza in Romania. Tinerii cred ca isi pot face o afacere, sa devina propriii lor patroni", a spus Lizica Mihut. Un oarecare interes al absolventilor de liceu s-a remarcat si pentru stiintele ingineresti, precum autovehicule rutiere, automatica si informatica aplicata sau tehnologia constructiilor de masini. "Numarul celor cauta anul acesta Facultatea de Inginerie a fost mult mai mare decat in anii trecuti, deci tinerii redescopera ingineria, un domeniu in care lipsesc specialisti in tara noastra", a conchis rectorul Mihut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă