16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialAderarea la UE demoleaza "podurile de flori" de la Prut

Aderarea la UE demoleaza „podurile de flori” de la Prut

De la ora zero a zilei de 1 ianuarie, granita de la Prut a devenit frontiera estica a Uniunii Europene si daca la vamile de tranzit spre Ungaria dupa miezul noptii a fost semnalat exodul romanilor care au vrut sa testeze cum este sa iesi din tara doar cu cartea de identitate, la vamile de la Prut, schimbarea a adus o liniste totala.
Pentru ca acum cetatenii Republicii Moldova pot intra in Romania numai cu viza, spre deosebire de anii trecuti, in noaptea de revelion politistii de frontiera si vamesii de la vamile Oancea si Galati-Rutier de la Giugiulesti au somat, pentru ca nu a intrat in tara nici un autovehicul si nici un calator de peste Prut. „Cetatenii din Republica Moldova nu mai pot intra in Romania daca nu prezinta viza. Vizele se pot procura numai de la Consulatul Romaniei de la Chisinau. Turistii care provin din tari membre ale Uniunii Europene trec granita insa mult mai usor”, ne-a declarat seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati, comisarul sef Didel Badarau.
In zilele urmatoare, exodul moldovenilor prin cele doua vami galatene va cunoaste probabil o crestere, pentru ca se vor intoarce din vacanta studentii moldoveni care urmeaza cursurile Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati si moldovenii care si-au gasit un loc de munca in Romania. Vizele pentru intrarea in Romania sunt acordate gratuit de Consulatul de la Chisinau. Marea problema nu ar fi obtinerea vizei, ci faptul ca ucrainenii si moldovenii care intra in Romania trebuie sa prezinte la vama si cate 100 de euro pentru fiecare zi de sedere in tara.
Schimbarea regimului de trecere prin vamile de la Prut introduce unele incertitudini pentru galatenii ceva mai saraci, care isi faceau cumparaturile la Piata Basarabenilor si Piata Rusilor din cartierul Micro 17, unde moldovenii aduceau de peste Prut si vindeau la preturi convenabile de la conserve si fructe, la tigari si alcool.
Anul trecut, prin vamile Oancea si Galati-Rutier au trecut 903.694 de persoane si 223.963 mijloace de transport. Probabil ca noile masuri vor reduce traficul prin cele doua vami, pentru ca micilor comercianti de peste Prut la va fi mai greu sa treaca granita zilnic sau cel putin saptamanal, daca nu au dubla cetatenie ei trebuind sa obtina o viza multipla, cu mai multe intrari si iesiri din Romania. Multi vor renunta probabil, pentru ca date fiind si preturile foarte mici la care reusesc sa isi vanda marfa, vor ajunge la concluzia ca este mai mare daraua decat ocaua. Astfel, se pare ca aderarea la Uniunea Europeana demoleaza „podurile de flori” infiintate peste Prut in primavara lui 1990.

Cele mai citite

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă