21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAdela Omar si cei sapte copii ai lui Hayssam pleaca in Siria...

Adela Omar si cei sapte copii ai lui Hayssam pleaca in Siria la noapte

Adela Omar si cei sapte copii ai lui Omar Hayssam vor parasi, in noaptea de marti spre miercuri, in jurul orei 01.00, teritoriul Romaniei, cu destinatia Siria, a declarat avocatul familiei, Carmen Omar, citat de Rompres.
Potrivit avocatului, Adela Omar si cei sapte copii vor merge in vacanta la bunici, urmand sa se intoarca in tara pana pe 15 septembrie.

Familia lui Hayssam poate pleca in strainatate, pe perioada vacantei de vara, dupa ce Judecatoria Sectorului 2 a legalizat decizia Tribunalului Bucuresti prin care s-a permis familiei parasirea teritoriului Romaniei.
Pe 10 mai 2007, Judecatoria Sectorului 2 a admis cererea sotiei lui Hayssam, Adela Omar, de a permite celor sapte copii ai cuplului sa paraseasca teritoriul Romaniei, in perioada 15 iunie – 15 august. Decizia a fost confirmata, pe 10 iulie, si de magistratii Tribunalului Bucuresti.

Instanta a hotarat ca minorii pot pleca din Romania doar cu acordul mamei lor, fara a mai fi nevoie de acordul scris si legalizat al lui Omar Hayssam, dat in urmarire internationala pentru terorism.
Magistratul care a admis cererea si-a motivat decizia prin faptul ca minorii au dreptul sa-si cunoasca rudele, invocand art. 2, alin. 3 din Legea 272/ 2004, care prevede ca ''principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti''.

In timpul procesului de la Judecatoria Sectorului 2 au fost audiati patru dintre copii, respectiv cei cu varste de peste zece ani, instanta concluzionand ca 'minorii ascultati si-au exprimat dorinta fireasca de a-si vedea rudele din Siria, asa ca luarea unei masuri contrare vointei acestora ar putea sa le pericliteze dezvoltarea psihica si morala'.
Instanta a mai decis ca nu este nevoie de consimtamantul lui Omar Hayssam, deoarece acesta nu-si poate exprima acordul pentru calatoria copiilor sai in strainatate.

In proces a fost citata din oficiu Autoritatea Tutelara din primaria sectorului, insa instanta nu a dispus efectuarea unei anchete sociale, considerand ca nu se impune intr-o asemenea cauza.
Autoritatea Tutelara a atacat, la Tribunalul Bucuresti, decizia judecatoriei, motivand ca institutia nu a fost citata pentru a efectua vreo ancheta sociala in acest dosar, insa apelul institutiei a fost respins.

Adela Omar a incercat de doua ori sa plece din tara, in timpul vacantelor, cu o parte din copii, insa a fost impiedicata de autoritatile romane.
Omar Hayssam a fost condamnat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti la 20 de ani de inchisoare, fiind gasit vinovat de rapirea a trei jurnalisti romani in Irak. Hayssam a reusit sa fuga din Romania, el aflandu-se, cel mai probabil, in Siria, de unde nu poate fi extradat.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă