5.5 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialAcuzaţii: Jacques Chirac a primit milioane de dolari de la lideri africani

Acuzaţii: Jacques Chirac a primit milioane de dolari de la lideri africani

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac şi fostul premier Dominique de Villepin au primit 20 de milioane de dolari de la lideri africani, în parte pentru finanţarea campaniilor electorale, a declarat un avocat, potrivit NewsIn.

Avocatul Robert Bourgi a spus că el însuşi i-a dat lui Chirac serviete pline cu bani.

Ambii politicieni au negat acuzaţiile şi au spus că îl vor da în judecată pe Bourgi, fost consilier, pentru defăimare.

Acuzaţia vine cu şapte luni înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa.

Bourgi, fostul consilier al lui Chirac pe Africa, a datr un interviu pentru Europe 1 şi a spus că banii proveneau de la liderii din Coasta de Fildeş, Senegal, Gabon, Burkina Faso şi Congo şi au fost daţi între 1995 şi 2005.

Villepin, rival al lui Nicolas Sarkozy, a negat vehement acuzaţiile, spunând că ar fi vorba despre o tentativă de a-l face să renunţe la candidatura la prezidenţialele de anul viitor.

Acuzaţiile alimentează speculaţiile potrivit cătrora foştii lideri francezi primeau bani de la fostele colonii franceze din Africa. Bourgi a spus că sumele creşteau înainte de alegeri.

Miercuri, o Curte de apel va decide dacă Villepin este vinovat de complicitate într-o tentativă de a-l discredita pe Sarkozy în dosarul Clearstream. Chiar dacă va fi exonerat, Villepin nu va scăpa de suspiciuni.

 

Cele mai citite

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă