0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Poziția reprezentanților ENEL față de acuzațiile din ancheta DNA: Am respectat...

UPDATE. Poziția reprezentanților ENEL față de acuzațiile din ancheta DNA: Am respectat întocmai toate prevederile din contractele de privatizare

În legătură cu informațiile apărute în media cu privire la investigația DNA, reprezentanții companiei Enel au remis redacției următorul punct de vedere:

„Enel reitereaza faptul ca a respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achizitionat in Romania. Mai exact, nivelul investitiilor agreat in cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distributie (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud), a fost indeplinit si chiar depasit. Din 2005, cand a intrat pe piata din Romania Enel a investit aproximativ 1.9 miliarde de euro, fara taxele de conectare.

Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmata si de arbitrajul Camerei de Comert Internationale in situatia companiilor Banat si Dobrogea, care a decis in favoarea Enel.

Referitor la societatea Enel Servicii Comune, dorim sa precizam ca aceasta este detinuta de societatile Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Banat si ca nu a facut niciodata transferurile financiare catre Enel Investment Holding, mentionate in informatiile publicate.

Procedura de privatizare a societatii Nuclearelectrica a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publica initiala (IPO), la care Enel nu a participat. Enel a intrat in proiectul Cernavoda in 2007, impreuna cu alti investitori internationali, ca parte dintr-un consortiu din care a detinut un pachet de 9%, fiind actionar minoritar. Dupa multi ani si numeroase incertitudini in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului, Enel a decis in Decembrie 2013 sa paraseasca proiectul.

In ceea ce priveste investigatia in curs, reiteram faptul ca Enel si-a declarat deschiderea pentru a oferi intreg sprijinul autoritatilor, in vederea clarificarii situatiei.”

Ancheta în cazul vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu şi a directorului ENEL, Florin Gugu(foto), scoate la iveală detalii suprinzătoare referitoare la favorizarea companiei italiene în dauna consumatorilor casnici dar şi planurile referitoare la privatizarea Nuclearelectrica.

Procurorii au descoperit că reprezentanți ai instituțiilor implicate în privatizarea SC Electrica SA au vrut să favorizeze, în schimbul unor sume de bani, grupul italian ENEL Spa în procedura de privatizare a centralelor 3 și 4 de la SC Nuclearelectrica SA, fără a fi date prea multe detalii. Descoperirea a fost făcută în timpul anchetei în care au fost implicaţi vicepreședintele ANRE Claudiu Sorin Dumbrăveanu şi a directorului ENEL Florin Gugu acuzaţi de încărcarea facturilor consumatorilor casnici cu circa 2,5 milioane de euro.

În referatul prin care DNA cere arestarea lui Dumbrăveanu (ANRE), Gugu (ENEL) și a omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru (asociat „ElectroAlfa”) se precizează că, în 2007, ENEL Spa a fost favorizată și pentru preluarea pachetelor majoritare de acțiuni la ELECTRICA SA, la Electrica Banat, Electrica Muntenia Sud si Electrica Dobrogea.

De asemenea, mai spun procurorii, doar într-un singur contract de privatizare au fost înscrise investiții de 220 de milioane de euro, dar nici acelea nu au fost onorate de ENEL Spa, ci au fost făcute cu profiturile societății românești, plimbate printr-o suveică de firme.

Paravanele investițiilor fictive

Potrivit referatului DNA, prin intermediul S.C. ENEL SERVICII COMUNE SA, partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de ENEL. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani direcţionate către ENEL INVESTMENT HOLDING BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam – Olanda, aflată în Grupul ENEL, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este statul român, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene.

Contracte pentru „băieții deștepți”?

În urma întelegerilor infracționale, ANRE (prin vicepreședintele Dumbrăveanu) a ajutat ENEL (prin directorul Gugu) să înșele clientii la factură, iar firma Electroalfa ( asociat- Ciubotaru) s-a ales cu două contracte cu ENEL.

Dumbrăveanu, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, a pus în vedere numitului Florin Gugu (director ENEL) că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Claudiu Sorin Dumbraveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către ENEL cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente.

În urma înțelegerii, Dumbrăveanu a obținut pentru EletroAlfa două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, iar ENEL obținea micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la-6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă