20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAcuzatii de neglijenta la adresa Turkish Airlines

Acuzatii de neglijenta la adresa Turkish Airlines

Compania Turkish Airlines a fost acuzata ca "invita la dezastru", prin ignorarea regulilor de intretinere a aparatelor sale de zbor, cu o saptamana inainte de implicarea unuia din avioanele sale in accidentul aviatic de la Amsterdam, miercuri, soldat cu noua morti si zeci de raniti, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Sindicatul Aviatiei Civile Turce a anuntat pe site-ul sau, la 18 februarie, ca Turkish Airlines "ignora functia de baza a sigurantei de zbor, reprezentata de serviciile de intretinere a avioanelor". "Administratia companiei nu intelege consecintele actiunii prin care oamenilor li se iau locurile de munca si prin care invita la dezastru", a continuat aceasta. Sindicatul, care reprezinta 12.000 de angajati ai Turkish Airlines, este implicat intr-o disputa grava cu conducerea companiei.

Oficiali din Ministerul turc al Transporturilor au declarat ca aparatul Boeing 737-800 a avut ultima verificare tehnica la 22 decembrie. "Nu a existat nici o problema cu intretinerea in dosarul avionului", a spus Candan Karlicetin, director executiv al Turkish Airlines, intr-o conferinta de presa la cateva ore dupa accident. Experti in aviatie afirma ca Turkish Airlines are un istoric legat de siguranta relativ bun. Peste 70 de persoane au murit in 2003, cand un avion comercial al companiei s-a prabusit pe timp de ceata langa orasul Diyarbakir, din sud-estul Turciei.

Luni, avionul, care urma sa zboare catre Madrid "a fost retras dupa un raport al pilotului privind o problema la principalul indicator de avertizare, iar piesa defecta a fost inlocuita in aceeasi zi, ceea ce i-a permis avionului sa isi reia activitatea", potrivit companiei. "Dupa aceasta schimbare, avionul a facut opt decolari si aterizari fara nicio problema", a adaugat Turkish Airlines intr-un comunicat citat de agentia de presa Anatolia.

Aparatului Boeing 737-800 i s-a schimbat in 28 octombrie si o parte din voletul Krueger stanga. Aceste volete sunt folosite pentru a creste portanta avionului la decolare si franarea la aterizare. In 22 octombrie, aparatul a fost supus unui control general de rutina. "THY a efectuat toate lucrarile de mentenanta cerute pentru avion, tinand cont de directivele producatorului si de cele ale autoritatilor nationale si internationale", a adaugat compania.

Avionul provenind de la Istanbul, care avea la bord 127 de pasageri si sapte membri ai echipajului, s-a prabusit miercuri dimineata pe un camp din apropiere de aeroportul Amsterdam-Schiphol. Noua persoane si-au pierdut viata in accident, printre care trei piloti. Alte 63 de persoane erau internate joi, dintre care sase se afla in stare critica – informeaza ziare.com.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă