La Târnova şi Mireşu Mare lupta pentru primării a fost presărată cu evenimente care au necesitat din plin intervenţia poliţiştilor.
Cetăţenii cu drept de vot din şase judeţe ale României au fost chemaţi din nou la urne, ieri, pentru a-şi alege primarii şi reprezentanţii consiliilor locale. În judeţul Maramureş, cu excepţia comunei Mireşu Mare, acolo unde a fost organizat un al doilea tur de scrutin după ce primii doi candidaţi la funcţia de primar au obţinut acelaşi număr de voturi în 10 iunie, în celelalte judeţe alegerile au fost reluate din cauza neregulilor înregistrate acum două săptămâni.
În această ultimă categorie a intrat şi comuna arădeană Târnova, acolo unde faptul că votul a fost prelungit până după ora 21:00 acum 14 zile, iar câteva procese verbale au fost încheiate incorect, au dus la reluarea alegerilor. Miza funcţiei de primar a creat, însă, acuze de mită şi furturi în localitatea din vestul ţării. Lupta a fost dată între candidatul USL, Florin Farcaşiu, cel mai longeviv primar din judeţul Arad şi cel al MC-L (Mişcarea Creştin-Liberală) Ioan Baciş.
USL şi PDL, care a candidat sub sigla MC-L, s-au acuzat reciproc de influenţarea alegerilor şi furtul de voturi. Primii care au „atacat” au fost cei din tabăra lui Farcaşiu, care au dat de înţeles că rivalul de la alegeri ar fi dat mită electorală în satul Drauţ. „Cei de la MC-L continuă să facă aceeaşi politică murdară cu care ne-au obişnuit. Am văzut personal cum în localitatea Drauţ au fost îm-părţite plase cu alimente, din partea MC-L”, a declarat co-preşedintele USL Arad, Ioan Cristina.
Poştaşul a confiscat buletinul
De asemenea, un cetăţean din Târnova a spus că a văzut o femeie de etnie rromă care a ieşit cu un plic din curtea casei cumnatei candidatului MC-L, Ioan Bachiş. De partea cealaltă, MC-L i-a acuzat pe cei de la USL că, de fapt, ei fraudează alegerile la Drauţ, după ce unuia dintre votanţi i-ar fi fost confiscat actul de identitate chiar de către poştaş şi, astfel, acesta nu a mai putut vota. Scandal a fost şi în Agrişu Mare, acolo unde ar fi fost depistată o maşină care făcea raiduri prin sat într-un presupus turism electoral, însă toate aceste acuze din partea celor două tabere nu au fost confirmate de poliţişti după finalizarea cercetărilor. În schimb, procesul de votare din Drauţ a fost întrerupt aproximativ jumătate de oră după ce reprezentantul Uniunii Ucrainenilor (aliaţii MC-L la aceste alegeri) din secţia de votare a oferit votanţilor buletine de vot lipsite de ştampila de control. Imediat, oficialii Biroului Electoral Judeţean au procedat la sigilarea urnei, în care se aflau 140 de buletine de vot, dintre care 58 fără ştampila de control. Chiar dacă alegerile în comuna maramureşeană Mireşu Mare au fost mult mai paşnice, totuşi nici votul din micuţa aşezare din nordul ţării nu a fost derulat fără probleme. Aici, unde a fost organizat singurul tur doi de scrutin, după ce candidatul USL, Virgil Prună, a strâns tot atâtea voturi la alegerile din 10 iunie, 968, ca şi rivalul său de la PDL, Ioan Mătieş, acesta din urmă le-a semnalat poliţiştilor că a fost înjurat de către un alegător chiar în secţia de votare. Bărbatul, care era membru USL, a fost dat afară din clădire de către oamenii de ordine, iar alegerile au continuat mai apoi fără alte probleme.
Poliţişti aserviţi PNL
În comuna arădeană Târnova, acolo unde acuzaţiile au curs în special în afara secţiilor de votare, reprezentanţii MC-L i-au bănuit pe poliţişti că fac jocurile PNL-ului. Asta, după ce un observator trimis să vegheze votul cu urna mobilă a fost legitimat de către oamenii legii şi, spun cei de la MC-L, poliţiştii ar fi dat dovadă de exces de zel. Cazul a fost confirmat de către reprezentanţii Prefecturii Arad, însă aceştia au anunţat că respectiva legitimare, precum şi cererea acreditării de observator, au fost efectuate conform cerinţelor legii.