20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAcuzati de spionaj si tradare pe gratis

Acuzati de spionaj si tradare pe gratis

Fostul ministru al Economiei Codrut seres si ex-ministrul Comunicatiilor Zsolt Nagy au primit neinceperea urmaririi penale in dosarul in care au fost suspectati de luare de mita pentru transmiterea de informatii secrete despre societati strategice scoase la privatizare. De asemenea, consultantul international Stamen Stantchev, beneficiarul informatiilor secrete, suspectat de dare de mita, nu a fost inculpat. Au mai scapat de acuzatiile de coruptie si inaltii functionari publici Dorinel Mucea si Radu Donciu.

Dosarul de coruptie a fost disjuns dintr-o ampla cauza, instrumentata de Parchetul General, in care aceiasi protagonisti erau acuzati de tradare si de spionaj. De altfel, dosarul de spionaj, cu opt acuzati, a ajuns pe rolul instantelor de judecata, mai putin partea cu fostii ministri seres si Nagy, deoarece Parlamentul a blocat anchetarea lor. Initial ancheta a fost demarata pe baza unor note informative ale serviciilor secrete, iar principalele probe ale procurorilor au fost interceptarile convorbirilor si corespondentei purtate de protagonisti. Din ele rezulta ca fostii ministri ar fi beneficiat de foloase necuvenite. De asemenea, la o perchezitie ar fi fost descoperite 16 file de extrase de conturi bancare, emise de Banca AustriaCredit Instaldt pe numele unuia dintre inculpati, conturi care ar fi fost alimentate de grupul coordonat de consultantul international Stantchev. Cu toate acestea, surse judiciare sustin ca "nu au fost gasite probe materiale care sa confirme suspiciunile".

» Desi dosarul de coruptie a fost inchis, cel in care protagonistii sunt acuzati de tradare si spionaj a ajuns pe rolul instantelor de judecata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă