Dorotheea Petre este prima actriţa din România care a câştigat Premiul Special pentru Cea Mai Bună Actriţă din partea juriului de la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006. Acest premiu a fost creat special pentru ea – până atunci la secţiunea Un Certain Regard din cadrul Festivalului de la Cannes nu se ofereau trofee de interpretare – şi este una dintre cele mai importante distincţii pentru interpretare primite de un actor român.
Născută la 9 ianuarie 1981, la Bucureşti, Dorotheea Petre a debutat în rolul principal din lungmetrajul „Ryna”, regizat de Ruxandra Zenide şi distins cu peste 30 de premii internaţionale. Rolul din „Ryna” i-a adus tinerei actriţe trofeul pentru Cel Mai Bun Debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Cu fiecare rol interpretat, de-a lungul carierei sale, Dorotheea Petre s-a remarcat prin expresivitatea extraordinară şi stilul de joc discret şi fără efort. Pentru „talentul şi sensibilitatea sa artistică”, ea a fost investită cu Meritul Cultural în grad de cavaler, prin decret prezidenţial.
Cum ai descoperit pasiunea pentru actorie?
Pasiunea pentru actorie am descoperit-o privind oamenii, de când eram un mic copil, şi văzând detalii comportamentale fascinante, pe care simţeam nevoia să le arăt şi altora.
Când ai simţit că eşti cea mai mândră de tine, de-a lungul profesiei?
Atunci când mi s-a confirmat că simţul meu artistic nu dă greş, că este valoros, înţeles şi apreciat.
Care sunt cele mai valoroase lucruri pentru tine, ca individ?
Familia, prietenia şi arta.
Citeşte şi Românul care rămâne în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX
Pe cine admiri, în mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii române?
În mod special pe Mihai Eminescu, pentru determinarea şi efortul depus în a-şi perfecţiona opera, pe Maria Tănase pentru stilul ei şi pe I.L.Caragiale.
Dar din cultura mondială?
Scriitori precum Kurt Vonnegut. Lista ar fi foarte lungă, dar să zicem toţi artiştii care au inovat prin originalitate.
Din punctul tău de vedere, sunt românii patrioţi?
Nu ştiu ce să zic… Văd situaţii în care românii vorbesc ironic de „Românica“, dar văd şi romani patrioţi. Eu una îmi iubesc ţara, aşa cum este… şi cu bune şi cu rele.
Cum crezi că va evolua cultura în România, în următorii ani?
Eu cred sincer că în bine.
Ai decis să te alături campaniei „Român pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. De ce?
Pentru că îmi place ideea acestei campanii.
Prin „vocea” ta, în această campanie, se doreşte încurajarea românilor să îşi urmeze visul, inspirându-se din exemplul pe care activitatea ta profesională îl oferă. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să îţi calce pe urme?
Să nu se dea bătuţi şi să aibă încredere în ei.
Citeşte şi Românul care a refuzat toate distincţiile literare ce i-au fost atribuite
În ultimii ani, cu precădere în România, educaţia pare să aibă un rol tot mai secundar în formarea unui individ. Pe cine găseşti răspunzător pentru acest fapt?
Nu ştiu dacă pot spune că există un anume vinovat; din păcate este un cumul de factori care au dus la situaţia actuală. Dar cred că educaţia începe în primul rând în familie, iar dacă părinţii reuşesc să trezească copiilor interesul şi seriozitatea faţă de şcoală, cu siguranţă lucrurile ar sta mai bine.
Ce soluţii vezi pentru combaterea acestei situaţii?
Pregătirea psihologică a părinţilor şi cadrelor didactice, pentru a asigura o educaţie sănătoasă copiilor.
În paralel cu proiectele cinematografice, ai deschis propria ta şcoală de actorie „Fii actor”. Ce se întâmplă acolo?
Vreau ca această şcoală să fie un loc unde oamenii cu care împărtăşesc dragostea pentru actorie să se bucure de extraordinara plăcere de a juca, indiferent dacă iau actoria că pe un hobby, sau vor să transforme această pasiune în profesie. Cursurile şcolii „Fii actor!” se adresează celor care iubesc actoria, indiferent de pregătire şi vârstă, şi sunt concepute pentru a-i ajuta să-şi antreneze mintea, corpul, vocea şi spiritul, fie că vor să exceleze pe scenă, în faţa camerei sau în diferite aspecte ale vieţii.
Sunt românii buni actori?
Românii sunt buni actori, pentru că suntem latini, şi avem firi histrionice.
În ce proiecte mai eşti implicată în această perioadă?
Următoarea perioadă se preconizează a fi foarte aglomerată, lucrez la unele proiecte de suflet.
Citeşte şi Românul care are propria stea pe celebrul bulevard „Walk of Fame” la Hollywood
Pentru astfel de români ca Dorotheea Petre a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. Campania reprezintă un tribut adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume.