3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialActorii de la Hollywood, la un pas de o noua greva

Actorii de la Hollywood, la un pas de o noua greva

» Actorii de la Hollywood lucreaza sub un contract expirat de cateva luni. Din aceasta cauza, consiliul de conducere al Screen Actors Guild (SAG) isi indeamna membrii sa intre in greva, transmite editia online a BBC.

» Discutiile dintre sindicat si studiourile de film pe marginea contractului colectiv sunt in impas dupa ce ultima negociere din iulie a fost respinsa.

» Daca s-ar intra acum in greva, studiourile ar fi nevoite sa intrerupa zeci de emisiuni TV, productii care aduc economiei din zona Los Angeles aproximativ 2,5 miliarde d dolari.

Comisia SAG a votat pentru greva miercuri, tactica ce duce la stagnarea discutiilor pe alte contracte cu studiourile de film, apreciaza Associated Press. Reprezentantii SAG au inceput un tur de scrutin in randul celor peste 120.000 de membri, prin telefon, sustinand ca greva este "inevitabila". Actiunile vor continua numai daca cel putin 75% dintre ei isi dau, astfel, acordul pentru greva.
"Este necesar acest acord al membrilor pentru a depasi intransigenta angajatorilor", prevede protocolul de negociere al consiliului SAG. Apelul la vot a adus un raspuns prompt din partea Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPT), asociatie care reprezinta studiourile. "Intr-adevar, este momentul ca orice asociatie care lucreaza in domeniul divertismentului sa discute despre intrarea in greva. Nu este vorba numai despre afacerile care resimt conditiile economice recente, dar daca vreodata americanii s-au intrebat cand e timpul sa se caute reorientarea filmelor de televiziune, acum acesta a venit", au spus reprezentantii AMPT. Intr-un cuvant, le spune initiatorilor grevei ca nu e momentul pentru asta.

"In opinia mea, vom obtine autorizatia de greva", a spus insa Anne Marie Johnson, unul dintre purtatorii de cuvant ai actorilor.
Nemultumirea celor de la SAG porneste de la faptul ca actorii nu sunt suficient platiti pentru munca lor dupa ce filmele ajung sa fie lansate pe DVD. In plus, solicita o mai mare reprezentare in aprobarea productiilor transmise in direct.
In iulie, o alta uniune, Federatia Americana a artistilor din radio si televiziune, a aprobat un nou contract cu studiourile pentru emisiunile din prim-timp. Aceasta propunere, care ar fi dus la o marire a salariilor minime ale tuturor membrilor cu 3,5% in primul an de contract, cu 3% in al doilea an si cu 3,5% in cel de-al treilea an, a fost respinsa de SAG.

Realitate economica dura
Dupa cum era de asteptat, marile studiouri au respins orice apel la discutii adresat de SAG. Cu luni in urma, cateva dintre ele au ajuns la un acord in termeni comparabili cu privire la acest aspect, cand situatia economica a studiourilor era mult mai buna. Negociatorii SAG nu se asteapta la ceva mai promitator, tinand cont de declinul climatului financiar actual. Reprezentantii studiourilor considera ca "este o realitate economica dura, iar o greva nu o poate schimba".
Pana la incheierea unui nou contract, membrii SAG sunt nevoiti sa lucreze in cadrul celui vechi, care a expirat la 30 iunie. In continuare, studiourile de la Hollywood se afla intr-o pozitie dezavantajoasa, riscand ca in orice moment productiile lor de film de televiziune sa fie oprite, si sunt nevoite sa evite prin orice mijloace intreruperea fortei de munca atat de costisitoare pentru ele.

Daca s-ar intra astazi in greva, studiourile ar fi nevoite sa intrerupa zeci de emisiuni TV, productii care aduc economiei din zona Los Angeles un procent estimat la 2,5 miliarde de dolari. Cei 71 de membri ai consiliului SAG ar urma sa se intalneasca pentru vot la 18 octombrie. Pentru ca sa inceapa greva propriu-zisa este suficienta o majoritate simpla.

Greva scenaristilor a dus la anularea premiilor Globul de Aur
Greva din primavara a scenaristilor de la Hollywood a dus la anularea premiilor Globul de Aur.
Protestul scenaristilor a avut loc la sfarsitul anului 2007 si a tinut trei luni. De asemenea, daca nu s-ar fi ajuns la o intelegere, economia din Los Angeles ar fi fost devastata, tinand cont ca unul din 10 locuri de munca sunt din domeniul creatiei. Iar printre acestia se numara si creatorii din domenii "periferice" industriei de divertisment, cum sunt de pilda arhitectii sau designerii de interior.
Greva scenaristilor a durat trei luni si a costat circa 2,5 miliarde de dolari, potrivit lui Jack Kyser, economist-sef al Los Angeles County Economic Development Corp. Cifra include pierderile salariale de la show-urile TV care au fost anulate si lungmetrajele care au fost amanate, la care s-a adaugat cele din servicii, de la soferii de limuzine pana la florari. Kyser a sugerat ca anularea Globurilor de Aur a costat comunitatea 60 milioane de dolari. Kyser s-a aratat ingrijorat inca din primavara ca sindicatul actorilor ar putea intra in greva dupa ce expira contractul pe care acestia l-au semnat cu studiourile de film si televiziune, pe 30 iunie.
El a subliniat si ca vanzarile de DVD-uri au scazut, in timp ce sezonul televiziunilor a fost afectat de greva scenaristilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă