26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialActivitățile israeliene de colonizare, condamnate de Uniunea Europeană: Afectează grav perspectiva păcii

Activitățile israeliene de colonizare, condamnate de Uniunea Europeană: Afectează grav perspectiva păcii

Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS) susține că anunţul Guvernului israelian privind construirea a 2.500 de locuinţe în colonii din Cisiordania „subminează grav” perspectivele soluţiei coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, informează Mediafax.

„Anunţul Guvernului israelian privind construirea a 2.500 de locuinţe în colonii din Cisiordania şi privind acordarea de autorizaţii pentru construcţia a 566 de locuinţe în Ierusalimul de Est reprezintă noi acţiuni care afectează grav perspectivele soluţiei coexistenţei a două state”, a transmis Serviciul diplomatic al Uniunii Europene într-un comunicat.

Guvernul Israelului a aprobat marţi construirea a 2.500 de locuinţe în colonii din Cisiordania, o decizie luată în contextul în care Administraţia Donald Trump este favorabilă continuării colonizării israeliene. „S-au aprobat noi construcţii ca reacţie la cererea de locuinţe”, a transmis ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman. „Construim şi vom continua să construim”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Duminică, Primăria Ierusalimului a aprobat un plan de construire a peste 560 de locuinţe în partea de est a oraşului, revendicată de Autoritatea Palestiniană. Meir Turgeman, preşedintele Comisiei pentru Planificare şi Construcţii a Primăriei Ierusalimului, a declarat pentru postul public de radio israelian că autorizaţiile de construcţie erau pregătite şi au fost emise după încheierea mandatului Administraţiei Barack Obama, care s-a opus activităţilor israeliene de colonizare în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania.

Noul preşedinte al SUA, Donald Trump, pare să fie favorabil activităţilor israeliene de colonizare. În plus, el a semnalat intenţia de a muta ambasada americană în Israel de la Tel Aviv în Ierusalim, în pofida obiecţiilor Autorităţii Palestiniene, care vrea ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului stat palestinian, şi ale comunităţii internaţionale.

În decembrie 2016, Consiliul de Securitate ONU a aprobat o rezoluţie care condamnă activităţile israeliene de colonizare. Rezoluţia a putut fi aprobată pentru că ambasadorul SUA nu a utilizat dreptul de veto, o manevră criticată dur de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Aproximativ 430.000 de colonişti israelieni locuiesc în prezent în Cisiordania, iar 200.000 în Ierusalimul de Est.

Cele mai citite

VIDEO. Messi, pe val înainte de Copa America. Argentinianul a reușit dubla într-un amica cu Guatemala

"Magicianul" Leo Messi, de neoprit înainte de Copa America. Starul din MLS a înscris două goluri pentru Argentina în ultimul meci de pregătire pentru...

Conferința internațională din Elveția privind pacea în Ucraina s-a deschis

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis astăzi la Burgenstock, în Elveţia.Şefi de stat şi de guvern şi alţi...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă