Palatul National al Copiilor din Capitala a fost ieri gazda festivitatii de premiere a regiunilor, judetelor si liceelor cu cele mai bune rezultate obtinute in cadrul Strategiei Nationale de Actiune Comunitara (SNAC) in anul scolar 2004-2005. SNAC, care s-a derulat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, in parteneriat cu alte autoritati si ministere, are drept scop introducerea voluntariatului ca activitate in curriculumul de liceu.
Practic, voluntariatul, care presupune o activitate benevola, se va transforma in ceva obligatoriu, nu peste mult timp devenind o conditie la inscrierea privind sustinerea examenului de bacalaureat. Incet, incet, MEdC se intoarce la munca patriotica, sub alta definitie si organizare.
In locul practicii agricole de care multi dintre noi isi amintesc, voluntariatul isi propune modelarea si formarea tinerilor ca buni cetateni, care sa fie disponibili sa ajute comunitatea prin implicarea in diverse proiecte. Cu alte cuvinte, in epoca democratiei – un bun cetatean, in locul omului nou al perioadei ceausiste. Daca mai adaugam ca suntem chiar felicitati de reprezentanti ai UE, care subliniaza ca suntem pe calea cea buna la acest capitol si sa continuam – de parca nu am fi fost doctori la munca patriotica, drumul voluntariatului obligatoriu pare definitivat.
„Selectia la multe universitati americane se face nu doar pe baza notelor, ci si a portofoliului candidatului pentru a avea o diversitate in campusul universitar – voluntariat, inclinatii spre pictura, sport etc. Activitatile extrascolare devin tot mai importante, inclusiv la angajarea intr-o corporatie. Este foarte important sa dezvoltam astfel de activitati. Vom continua aceasta activitate comunitara si dorim s-o extindem la nivel national. Aceste activitati de voluntariat vor fi certificate printr-un certificat de voluntariat si vor face parte din portofoliul dumneavoastra. Daca ma gandesc la bacalaureatul international, am in vedere de a introduce ca una dintre cerintele de a se inscrie la bacalaureat si aceea de activitate de voluntariat, care arata ca sunteti un bun cetatean”, le-a spus ieri ministrul Mircea Miclea elevilor care asteptau sa fie premiati pentru proiectele din cadrul SNAC.
Revenind la SNAC, de regula, activitatile de voluntariat vizeaza sustinerea persoanelor aflate in dificultate prin includerea lor in activitati de socializare, de petrecere a timpului liber, de terapie ocupationala si de grup etc. Beneficiarii directi ai activitatilor pot fi copii/tineri/adulti cu dizabilitati, copii/tineri/adulti abandonati sau fara locuinta, batrani, bolnavi si, in general, orice persoana aflata in dificultate. In anul scolar 2004-2005 s-au implicat in acest program 22.490 de voluntari din toata tara. S-au acordat premii (plachete si diplome pentru primele doua sectiuni si diplome si camere video pentru ultima sectiune – originalitatea proiectelor) pentru regiunea cu cele mai bune rezultate, cea mai consistenta participare (numarul de elevi din respectivul liceu care s-au implicat in proiect) si cele mai originale proiecte.