Premiera spectacolului „Don Giovanni”, de Mozart, în regia lui Tompa Gabor, programată pentru ieri, a fost amânată. Motivul? Conflictul dintre conducerea instituţiei şi sindicaliştii care au intrat în grevă.
Greva de avertisment a sindicaliştilor din „Transilvania Art” îşi pune amprenta asupra activităţii artistice a instituţiei clujene, cu atât mai mult cu cât sindicaliştii vor să intre în grevă generală. „Odată venit la conducere am încercat să o modernizez, dar liderii de sindicat au două scopuri: să boicoteze spectacolele şi să creeze circ cu orice preţ” spune Rareş Trifan, directorul Operei Naţionale Române din Cluj (ONRC).
De cealaltă parte, angajaţii spun că vor să intre în grevă din cauza condiţiilor de muncă, a salariilor diminuate, a lipsei sporului de fidelitate şi a neînceperii negocierilor pentru Contracul Colectiv de Muncă. Sindicaliştii au semnat un memoriu adresat Ministerului Culturii, iar luni se vor întâlni la Bucureşti cu reprezentanţii ministerului pentru a clarifica situaţia. „Sporul de fidelitate nu se acordă nici unei instituţii de cultură, deoarece au pierdut acest drept în instanţă, chiar nu e vina mea”, spune directorul ONRC, Rareş Trifan. În acelaşi timp, Trifan susţine că va exista o întâlnire pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă. „A existat o întâlnire de conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă prin care avem la dispoziţie 15 zile ca să rezolvăm acest aspect”, a declarat Trifan. Acesta susţine că, până în această vară, rezolvarea situaţiei contractului nu a fost în atenţia sindicaliştilor, cu toate că acesta a expirat încă din 2009
Sindicaliştii „Transilvania Art” acuză actuala conducere de management defectuos şi abuz în serviciu, în condiţiile în care colaboratorii externi ai instituţiei clujene sunt directori ai altor instituţii de cultură, în timp ce spectacole de referinţă ale ONRC ar fi „uitate în magazia de spectacole”. „Sunt sindicalişti primitivi, barbari, care se folosesc de orice pretext ca să nu lucreze. Regret foarte mult munca depusă de solişti”, spune, în replică, Tompa Gabor, regizorul spectacolului. În ceea ce-l priveşte pe Tompa Gabor, director la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, sindicaliştii spun că nu-i contestă valoarea artistică. Insă aceştia îi reproşează directorului Rareş Trifan faptul că plăteşte sume exorbitante pentru colaboratori externi. Conducerea explică situaţia: bugetele sunt diferite şi nu poate transfera bani din bugetul de spectacole în cel de salarii, asta deşi banii alocaţi pentru realizarea unui spectacol sunt returnaţi la Ministerul Culturii dacă nu sunt cheltuiţi în totalitate.