12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialActiviștii pentru drepturile omului cer Greciei să închidă centrele pentru refugiați minori,...

Activiștii pentru drepturile omului cer Greciei să închidă centrele pentru refugiați minori, unde sunt condiții deplorabile

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a făcut apel vineri la Grecia să pună capăt detențiilor de migranți și refugiați minori, denunțând condițiile ”deplorabile” în care ei sunt ținuți, relatează AFP citată de Agerpres.

HRW  cere o acțiune europeană în acest sens împotriva autorităților elene, care recurg ”periodic” la plasarea în detenție, ”în celule mici și suprapopulate”, a unor copii proveniți din rândul migranților și refugiaților și care sunt ținuți în condiții insalubre săptămâni de zile, chiar luni de zile”, durata medie fiind de 40 de zile. 

HRW estimează la 161 numărul minorilor neînsoțiți care au fost plasați în detenție în primele șase luni ale anului 2016, dintr-un total de 3.300 sosiți în aceeași perioadă. 

”Grecia afirmă că, pentru protecția lor, trebuie să-i plaseze pe minorii respectivi în arest, dar să-i închizi în celule suprapopulate și respingătoare este ultimul lucru de care acești copii au nevoie”, a comentat Rebecca Riddell, responsabil din cadrul HRW. 

De fapt, autoritățile elene au recunoscut de mai multe ori că recurg la detenția unor migranți minori în posturi de poliție și centre de reținere, din lipsă de alte soluții pentru a se ocupa de ei. 

Grecia invocă dificultăți în ce privește asigurarea cazării a zeci de mii de migranți blocați pe teritoriul său din cauza închiderii rutei Balcanilor, în condițiile unui sprijin european insuficient. 

”Grecia și Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a le acorda acelor copii vulnerabili asistența de care au nevoie și pe care o merită”, a afirmat dna Riddell, într-un comunicat al HRW. 

Soarta refugiaților și a migranților minori neînsoțiți se va afla, printre altele, în centrul vizitei pe care o va efectua luni la Atena comisarul european pentru justiție, Vera Jourova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă