8.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialActivist rus: Trei suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov, torturaţi

Activist rus: Trei suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov, torturaţi

Trei dintre suspecţii în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemţov au fost probabil torturaţi în închisoare, a declarat miercuri un membru al Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin, informează Mediafax

După ce a vizitat trei dintre cei cinci ceceni aflaţi în detenţie la închisoarea Lefortovo din Moscova, activistul pentru drepturile omului Andrei Babuşkin a afirmat că bărbaţii prezentau răni multiple, relatează Reuters.

Citește și: Cecenii, vinovaţii de serviciu pentru Kremlin?

Zaur Dadaiev, care este arestat alături de verii săi Anzor şi Şagid Gubaşev, şi-a recunoscut implicarea în această crimă. Dadaiev şi Anzor Gubaşev au fost inculpaţi oficial în acest caz, potrivit oficialilor ruşi. 

"Există motive rezonabile să cred că Dadaiev şi fraţii Gubaşev au fost torturaţi", a scris Babuşkin pe site-ul său. El a adăugat că Dadaiev prezintă "răni multiple" pe corp, în timp ce Anzor Gubaşev este zgâriat la nas, încheieturile mâinilor şi picioare.

Dadaiev a fost comandant adjunct al Batalionului "Nord" din Cecenia, subordonat Ministerului regional de Interne. El a fost decorat cu ordinul statului rus pentru curaj, pentru activitatea sa în Cecenia, o regiune volatilă din Caucazul de Nord, unde trupele ruse au dus două războaie împotriva separatiştilor.

Citește și: Rusia zbirului absolut şi inadecvarea Uniunii Europene

Potrivit lui Babuşkin, Dadaiev a afirmat că a fost "răpit" la 5 martie în timp ce sosea din Daghestan în republica rusă Inguşetia, situată tot în Caucazul de Nord. Prietenul şi fostul său coleg Rustam Iusupov a fost prezent în momentul reţinerii lui Dadaiev, a mai scris Babuşkin, adăugând că între timp bărbatul a dispărut.

Lui Dadaiev i s-a promis că dacă mărturiseşte că l-a ucis pe Nemţov, Iusupov va fi eliberat, a precizat Babuşkin, cerând Consiliului pentru drepturile omului să-l informeze pe preşedintele rus Vladimir Putin despre descoperirile sale şi autorităţilor să investigheze acuzaţiile de tortură.

Citește și: Liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, a fost UCIS. Putin: Este un asasinat la comandă! Obama condamnă "uciderea brutală"

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Cele mai citite

Cât ne costă azi chiriile în principalele orașe ale țării

Cea mai mare creștere de preț pentru închiriere a fost în Oradea, la apartamentele cu trei camere (+29%). Cea mai mare scădere de...

Comeback senzațional în Croația. Naționala feminină merge la EURO

Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat la Campionatul European - EHF EURO 2024, după ce a câștigat Grupa 1 a preliminariilor. Tricolorele...

Bulgaria și România își consolidează cooperarea în domeniul gestionării frontierelor și migrației

Comisia Europeană lansează împreună cu Bulgaria și România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor și migrației. Acestea se bazează pe implementarea cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă