15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAcţiunile FP au coborât cu 1,5%, într-o piaţă în scădere uşoară

Acţiunile FP au coborât cu 1,5%, într-o piaţă în scădere uşoară

Bursa a scăzut cu 0,3%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 1,5%, după ştirea potrivit căreia instanţa a anulat o decizie AGA de la FP prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton să fie numită administrator al Fondului, scrie Mediafax.

Piaţa a fluctuat nesemnificativ în prima o oră şi jumătate, însă după ora 11:30 indicele general BET-C a trecut pe roşu, ca urmare a scăderii titlurilor BRD şi Fondul Proprietatea. Pe de altă parte, majoritatea acţiunilor de la BVB au fost pe creştere uşoară până la închidere.

Titlurile BRD şi FP au o pondere cumulată de 38,09% în calculul indicelui BET-C şi, totodată, reprezintă 40,49% din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni.

După ora 15:00, scăderea acţiunilor Fondului Proprietatea s-a accelerat de la 0,8% la aproximativ 2,6%. Totuşi, în ultimele minute, corecţia acestor titluri a încetinit la 1,5%.

Surse din magistratură au declarat joi pentru MEDIAFAX că Tribunalul Bucureşti a decis miercuri anularea unei hotărâri AGA Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton să fie numită administrator al FP. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

La finalul şedinţei, acţiunile FP erau cotate la 0,426 lei, preţ cu 1,5% sub închiderea de miercuri. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 13 milioane lei.

Indicele BET a încheiat ziua în creştere nesemnificativă, cu 0,12%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,14% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI a avansat cu 0,98%. Influenţa corecţiei acţiunilor FP în indice a fost încetinită de titlurile celor cinci SIF-uri, care au înregistrat creşteri cuprinse între 1% şi 3,14%.

“Pentru acţiunile SIF-urilor aşteptările sunt în continuare optimiste pentru prima parte a anului viitor datorită coroborării a doi factori, respectiv ridicarea pragului de deţinere (de la 1% la 5% din titluri -n.r.) şi profiturile mari înregistrare de unele dintre SIF-uri în urma exitului de la BCR”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua cu 0,53% peste nivelul şedinţei precedente. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro), a fost cu 28% sub valoarea cumulată a transferurilor din şedinţa precedentă, de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro).

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost realizate cinci tranzacţii cu titluri de stat în valoare de 31,4 milioane lei (7,3 milioane euro).

Lichiditatea totală a BVB, de 57,6 milioane lei (13,3 milioane euro), a fost cu 41% mai redusă decât suma de miercuri, de 98,2 milioane lei (22,7 milioane euro).

“Sfârşitul de an stă în special sub semnul cosmetizărilor de ultim moment, în cazul majorităţii acţiunilor tranzacţiile fiind destul de reduse ca valoare. Corelarea cu pieţele externe este din ce în ce mai redusă, iar apropierea Sărbătorilor de Crăciun se simte din plin pe piaţa locală. Investitorii privesc cu speranţă spre anul 2012, care are ataşate o serie de promisiuni de listări dintre companiile de stat, o îmbunătăţire a climatului investiţional şi, de ce nu, o optică nouă a instituţiei bursei cu privire la dezvoltarea şi modernizarea pieţei locale de capital”, a mai spus brokerul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 1,2%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert. Creşterile de pe bursele mature au încetinit uşor după publicarea unor date sub estimările iniţiale privind creşterea economică din SUA în al treilea trimestru.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă