12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialAcţiunile băncilor europene scad puternic după anunţul premierului elen privind referendumul

Acţiunile băncilor europene scad puternic după anunţul premierului elen privind referendumul

Acţiunile băncilor franceze şi altor instituţii de credit cu expunere pe Grecia sau alte state cu probleme financiare din zona euro au scăzut puternic marţi, după ce premierul elen, George Papandreou, a declarat că va supune la referendum un pachet de ajutor financiar extern, potivit Reuters, citată de Mediafax.

Anunţul şefului guvernului de la Atena a amplificat riscul unui faliment dezordonat al Greciei şi a afectat bursele, dar mai ales cotaţiile băncilor europene.

Dacă votanţii resping un program de împrumuturi externe şi măsuri de austeritate, foarte nepopular în rândul grecilor, rezultatul ar putea fi un „faliment dur”, care ar cauza băncilor pierderi de circa 75% din valoarea obligaţiunilor elene pe care le au în portofoliu, ar declanşa plata de asigurări împotriva default-ului şi ar creşte ameninţarea unui risc sistemic, consideră Andrew Lim, analist pentru sectorul bancar la compania Espirito Santo.

„Dacă vom avea un faliment dur în Grecia va exacerba situaţia Spaniei şi Italiei. Amplifică problema că Italia ar putea urma aceeaşi cale şi ăsta este adevăratul risc”, a spus Lim.

Băncile franceze Societe Generale, Credit Agricole şi BNP Paribas se aflau în scădere cu 11,85%, 11,35%, respectiv 10% la ora 10:50. Instituţiile de credit din Franţa sunt cele mai expuse la Grecia prin investiţiile în obligaţiuni guvernamentale dar şi prin creditele acordate sectorului privat, notează Reuters.

În Grecia, acţiunile Piraeus Bank au pierdut 15,66%, ATEbank 12,5%, EFG Eurobank 10,5%, National Bank of Greece 9,95%, iar Alpha Bank 8,33%.

Pe bursa de la Milano, cotaţia UniCredit a coborât cu 8,08%, iar cea a Intesa Sanpaolo cu 8,67%, în timp ce în Germania titlurile Commerzbank au scăzut cu 9,66% şi cele ale Deutsche Bank cu 7,96%.

Băncile austriece Erste şi Raiffeisen au înregistrat declinuri de 8,77%, respectiv 8,76%.

Scăderi importante au avut loc şi în Marea Britanie, Barclays cu 9,88% şi RBS cu 8,17%, în timp ce HSBC a coborât cu numai 2%, în timp ce în Spania, acţiunile Santander au pierdut 4,78%, iar cele ale BBVA 5,65%.

Cele mai citite

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă