18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAcţionarii SIF Transilvania au aprobat vânzarea pachetului de 6% din acţiunile BCR

Acţionarii SIF Transilvania au aprobat vânzarea pachetului de 6% din acţiunile BCR

Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat luni vânzarea pachetului de 6% din acţiunile BCR, la şedinţa AGEA fiind prezenţi aproape 29% din acţionarii societăţii, astfel că societatea de investiţii poate vinde printr-o singură tranzacţie toate titlurile deţinute de la bancă, relatează Mediafax.

Surse din piaţa de capital au declarat luni că propunerea de vânzare a acţiunilor BCR a fost aprobată cu aproape 72% din voturi.

Împotriva tranzacţiei au fost 23% din voturile celor prezenţi, iar 2,83% au fost abţineri.

Spre deosebire de celelalte SIF-uri, adunarea extraordinară a acţionarilor de la SIF Transilvania se poate întruni cu un cvorum de minim 25% din acţiuni, conform legislaţiei privind societăţile comerciale. La celelalte patru SIF-uri, cvorumul minim necesar pentru prima convocare este de 75%.

Erste a anunţat la jumătatea lunii septembrie că a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 24,12% din acţiunile BCR, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. SIF Moldova a fost singura societate care nu a semnat acordul de principiu.

Cu excepţia SIF Oltenia, care deţine 6,12% din acţiunile BCR, celelate SIF-uri controlează pachete reprezentând 6% din capital.

SIF Muntenia (SIF4) este prima dintre cele cinci SIF-uri care a semnat contractul final prin care va vinde acţiunile BCR către acţionarul majoritar al băncii, grupul Erste, termenii înţelegerii fiind foarte aproape de acordul iniţial.

Faţă de acordul iniţial, Erste a îmbunătăţit uşor oferta pe partea de cash, urcând preţul pentru acţiunile BCR pe care banca le-a emis pentru o majorare de capital decisă în luna aprilie. Potrivit acordului semnat în luna septembrie de Erste cu cele patru SIF-uri acţiunile emise în acest an de BCR urmau să fie preluate de banca austriacă la 0,1 lei/titlu, preţ similar cu valoarea nominală. După negocieri, Erste a acceptat să plătească 0,5 lei/acţiune.

SIF Muntenia va ceda în acest an un pachet reprezentând 3,77% din acţiunile BCR. Pentru un pachet reprezentând 0,78% din acţiunile BCR va încasa 70,1 milioane lei (16,2 milioane euro), iar pentru al doilea pachet, de aproape 3%, va primi 2,5 milioane titluri Erste.

Erste va emite noi acţiuni pentru a le acorda SIF Muntenia. În prezent, pachetul pe care SIF Muntenia urmează să îl primească reprezintă 0,67% din capitalul Erste.

Patru din cinci SIF-uri, respectiv SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, au aprobat în AGA valorificarea titlurilor deţinute la BCR. Acţionarii SIF Banat-Crişana urmează să discute joi, 3 noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă