12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAcordul privind amplasarea elementelor scutului antirachetã în România a intrat în vigoare

Acordul privind amplasarea elementelor scutului antirachetã în România a intrat în vigoare

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apãrare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare vineri, 23 decembrie, informeazã MAE.

“România şi Statele Unite ale Americii au plãcerea sã anunţe împreunã cã Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apãrare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare la data de 23 decembrie 2011”, a informat MAE, vineri, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Ministerul aminteşte în comunicatul citat cã sistemul de interceptori de apãrare împotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat în Baza aerianã de la Deveselu, ca parte componentã a Abordãrii Adaptive în Etape a Sistemului de Apãrare împotriva Rachetelor Balistice al SUA în Europa, la orizontul anului 2015.

“Aceastã Bazã reprezintã o contribuţie semnificativã a celor douã state la eforturile NATO în domeniul apãrãrii antirachetã”, considerã MAE.

Acordul privind amplasarea în România a unor elemente ale scutului american antirachetã a fost semnat, la 13 septembrie, la Washington, în timpul vizitei preşedintelui Traian Bãsescu, la un an şi jumãtate de la anunţul privind participarea României la acest proiect.

Înainte de încheierea acordului au avut loc şapte runde de negocieri, delegaţia românã fiind condusã de secretarul de stat Bogdan Aurescu, iar cea americanã de Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor.

Preşedintele Traian Bãsescu a anunţat, la 15 decembrie, cã a promulgat legea pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind scutul antirachetã, el explicând cã, în aceste condiţii, activitãţile de transformare şi adaptare şi cele de dotare cu rachete aeriene ale bazei de la Deveselu pot începe.

Senatul a adoptat, la 6 decembrie, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apãrare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, document aprobat anterior şi de Camera Deputaţilor. Senatorii şi-au însuşit raportul favorabil comun, fãrã amendamente, al comisiilor pentru apãrare şi de politicã externã. La şedinţa în care a fost votat acest Acord a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi secretarul de stat, Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa de negociere cu SUA. Adoptarea documentului a fost susţinutã în plen de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 16 noiembrie, cu 261 de voturi “pentru”, 4 voturi “împotrivã” şi o abţinere, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apãrare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

Cele mai citite

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...

Comisia de Disciplină a FRF a decis! Pedepse înjumătățite pentru Dinamo și UTA

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a suspendat parţial sancţiunile cluburilor Dinamo şi UTA, care primiseră iniţial câte patru meciuri fără spectatori...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă