16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialAcord pentru reluarea negocierilor israelo-palestiniene

Acord pentru reluarea negocierilor israelo-palestiniene

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat vineri un acord în vederea reluării negocierilor de pace între israelieni şi palestinieni, adăugând că negociatori din ambele tabere vor participa săptămâna viitoare la o reuniune la Washington.

 

“Am plăcerea să anunţ că am ajuns la un acord care stabileşte o bază pentru o reluare a negocierilor asupra statutului final între israelieni şi palestinieni”, le-a spus Kerry unor jurnalişti în capitala iordaniană.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anunţat că aceştia “au ajuns la un acord asupra elementelor de bază care vor permite începerea unor negocieri directe”.

Kerry, care îşi încheia a şasea misiune în regiune, a declarat că “dacă totul decurge aşa cum s-a prevăzut, (negociatorul palestinian) Saeb Erakat şi (negociatorii israelieni) Tzipi Livni şi Isaac Molho mi se vor alătura, la Washington, pentru a începe primele negocieri în cursul săptămânii viitoare, iar un nou anunţ va fi făcut atunci de toţi”.

 

El a salutat “curajul” preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas şi al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

“Nimeni nu crede că divergenţe vechi între cele două părţi vor fi soluţionate de pe o zi pe alta sau şterse. Suntem conştienţi că, în faţa provocărilor, va fi necesar să se facă alegeri dificile, în zilele următoare”, a subliniat el.

Kerry s-a declarat “totodată plin de speranţă, în prezsent (…), din cauza lidershipului curajos al preşedintelui Abbas şi premierului Netanyahu. Amândoi au ales opţiuni dificile şi amândoi au jucat un rol-cheie în acest sens”.

Secretarul de Stat a declarat, de asemenea, că “cea mai bună modalitate de a oferi o şansă acestor negocieri este ca ele să rămână private”.

Kerry venea de la Ramallah (Cisiordania), unde s-a întâlnit din nou, în ultimul moment, cu preşedintele Abbas şi Erakat. Anterior, el a vorbit timp de patru ore la telefon, consultându-se cu lideri israeliani şi palestinieni, potrivit unor surse diploamtice americane.

El a decis această reuniune cu Abbas, cu care s-a întâlnit marţi şi miercuri la Amman, în urma unor dicuţii cu Saeb Erakat în capitala iordaniană vineri dimineaţa.

Erakat tocmai îl informase “cu privire la poziţia care s-a degajat ieri (joi) seara în urma unor reuniuni ale conducerii palestiniene”, a declarat un oficial palestinian sub protecţia anonimatului, citând “o referire clară la frontierele din 1967, oprirea colonizării şi clarificări asupra problemei eliberării deţinuţilor”.

Adjunctul ministrului israelian de Externe Zeev Elkin a respins aceste revendicări, afirmând că “prejudicierea concesiilor pentru care este pregătit Israelul chiar înaintea deschiderii negocierilor cu palestinienii nu va fi niciodată încoronată de succes”.

“Inclusiv cei care susţin o soluţie cu două state este necesar să admită că recunoaşterea frontierelor din 1967 are ceva sinucigaş”, a declarat el, referindu-se la frontiera de dinainte de începerea ocupării israeliene.

Cele mai citite

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...

Rusia – Ucraina, ziua 709: Interdicție pentru ucraineni de a se apropia de granițele cu România și Republica Moldova

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă