15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAceeasi Marie cu alta palarie

Aceeasi Marie cu alta palarie

Noul Consiliu ONU al Drepturilor Omului, compus din 47 de membri, a fost ales zilele acestea la New York. Statelor occidentale, precum Marea Britanie, Franta, Germania, Elvetia, Olanda, Finlanda, Canada, li s-a alaturat, de marti, si Romania, care a candidat pentru unul din cele sase locuri repartizate Europei de Est. Din totalul de 13 tari candidate pentru aceasta regiune au mai fost alese Azerbaidjan, Republica Ceha, Polonia, Ucraina si… Rusia.
Acest Consiliu va inlocui vechea Comisie pentru Drepturile Omului (de la Geneva), discreditata in ultimii ani din cauza anumitor tari membre care se protejau unele pe altele pentru a nu fi condamnate pentru practici de flagranta incalcare a drepturilor omului. Multe dintre acestea – Sudan, Zimbabwe, Libia, Congo, Siria, Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Eritreea si Etiopia – „nici nu au mai indraznit sa-si depuna candidatura”, a aratat Kenneth Roth, director al Human Rights Watch.
Insa alegerile de marti au demonstrat, din pacate, ca si noul organism ONU a cazut la testul de credibilitate, data fiind alegerea in Consiliu a patru state in care sunt deseori semnalate grave incalcari ale drepturilor omului: China, Rusia, Cuba si Arabia Saudita. Bunaoara Cuba, aleasa cu 135 din cele 191 de voturi ale Adunarii Generale, s-a grabit sa califice rezultatul drept „victorie zdrobitoare” si „dovada a prestigiului international” de care se bucura.
Ambasadorul SUA la ONU, John Bolton, a avertizat ca noul organism ar putea lesne „mosteni toate neajunsurile predecesoarei” sale – Comisia pentru Drepturile Omului. Senatorul american Norm Coleman a fost si mai transant, declarand ca alegerea Cubei demonstreaza perpetuarea acelorasi vechi slabiciuni, constituind „exemplul perfect al esecului de reforma al ONU”. De altfel, SUA s-au opus formarii Consiliului, apreciind ca nu prezinta garantii suficiente de buna functionare. Pronuntandu-se pentru un organism mai restrans, in care membrii sa fie alesi cu o majoritate de doua treimi, si nu cu o majoritate absoluta, Washingtonul a renuntat sa candideze pentru un loc in Consiliu, anuntand insa ca va sustine activitatile noului organism.
Marile organizatii internationale pentru apararea drepturilor omului au apelat intre timp la cei patru controversati pentru ca vorbele lor sa fie „urmate, de-acum, de fapte”. Directorul executiv al Human Rights in China, Sharon Horn, a spus ca „daca cei patru, in special China, nu vor milita deschis si hotarat pentru drepturile omului”, noul Consiliu nu va reprezenta decat „imbutelierea aceleiasi posirci in sticle noi, mai aspectuoase”. Vorba romanului: „Aceeasi Marie…”

Cele mai citite

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...
Ultima oră
Pe aceeași temă