Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a decis sa sesizeze Parchetul National Anticoruptie in legatura cu unele achizitii efectuate anul trecut de Regia Nationala a Padurilor (RNP), intrucat atat auditul Ministerului Agriculturii, cat si controlul Garzii Financiare au depistat mari nereguli. In urma controlului efectuat de Garda Financiara, s-a constatat ca trei firme bucurestene au achizitionat, cu 14 miliarde de lei, diverse cantitati de cartuse, revolvere, tocuri de piele, cravate, ace de cravata, masti gaze, cizme cu bombeu metalic si costume pentru fasonatori, care apoi au fost vandute regiei cu suma de 90 de miliarde de lei, a declarat ministrul in cadrul unei conferinte de presa. El a aratat ca, de exemplu, firmele respective au cumparat cravatele cu 60.000 de lei bucata si le-au vandut RNP cu 5 milioane de lei, acele de cravata au fost cumparate cu 10.000 de lei bucata si vandute cu 2,1 milioane de lei bucata, mastile de gaze au fost cumparate cu 1,5 milioane de lei bucata si vandute cu 4,9 milioane de lei, cizmele cu bombeu metalic au fost cumparate cu 260.000 de lei bucata, iar apoi vandute cu 1,5 milioane de lei, costumele de fasonator au fost cumparate cu 3,3 milioane de lei si vandute RNP cu 15,4 milioane de lei bucata, in timp ce revolverele au fost cumparate cu 2,8 milioane de lei si vandute cu 14,7 milioane de lei bucata.
„Regia a cheltuit bani publici fara nici un fel de justificare, as putea spune chiar fara sa-i pese. Garda Financiara a verificat, mi-a facut si mie o nota si ceea ce va pot spune e ca voi inainta la PNA aceste documente pentru ca nu putem sa ramanem indiferenti la modul cum s-au cheltuit banii publici”, a mai spus ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
Interesele financiare se tes in jurul acelorasi cercuri
Decizia ministrului de a sesiza Parchetul National Anticoruptie in legatura cu matrapazlacurile financiare facute de fosta conducere a regiei era de asteptat. Pentru prima data s-a vorbit despre aceste nereguli la mijlocul lunii februarie a acestui an, dar la vremea respectiva controlul efectuat de Corpul de control al ministerului era in desfasurare. Printre firmele nominalizate ca fiind participante la impartirea „tortului” de la RNP in 2004 se numara Alca Hunting, Rom Armi Com, Expres Trading, Romtextil si Top Hunter.
Din investigatiile intreprinse a reiesit ca intre aceste firme exista o legatura. Astfel, firma Alca Hunting avea in anul 2003 adresa pe B-dul Carol nr. 47, unde la inceputul acestui an isi avea sediul Top Hunter. In schimb, sediul celor de Alca Hunter era la inceputul anului pe Strada Doamna Oltea, unde in 2003 isi avea sediul firma Expres Trading. In plus, semne de intrebare ridica si modul in care aceste firme au reusit sa obtina contracte de zeci de miliarde de lei, in conditiile in care cifra de afaceri la trei dintre firme nu depasea 77 milioane lei. Increngatura de interese obscure este evidenta, iar acest lucru era sustinut la inceputul anului si de noul director al Romsilva, care afirma ca sunt interese foarte mari in spatele acestor firme, care au castigat astfel de contracte intr-un an electoral. Aluzia directorului RNP era evidenta, el facand o conexiune intre firmele implicate si fostul partid de guvernamant. A.S.