34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialAccident Tesla Model S

Accident Tesla Model S

Faptul că sistemele de conducere semi-autonomă nu au ajuns încă la maturitate și necesită în continua­re perfecționare, e un lucru evident.

Azi însă a apărut un filmuleț care confirmă din plin acest fapt: accident Tesla, scrie revista Autoexpert. În rolul principal – Tesla Model S și ale sale sisteme Traffic-Aware Cruise Control (TACC) și Active Cruise Control. Ambele active. Așa cum notează site-ul motor1, clipul cu accidentul nu mai este disponibil pe internet (nu ne întrebăm de ce), dar cineva a fost suficient de inspirat încât să facă un GIF cu momentul impactului.

În filmul original, șoferul explică faptul că cele două sisteme erau pornite și că au ratat complet intervenția. În loc să frâneze sau să schimbe banda pentru a evita impactul, acestea au accelerat, menținând traiectoria neschimbată. În final, alarmat de viteza în creștere și de impactul iminent, șoferul a intervenit, frânând violent. Deși impactul nu a fost evitat, măcar violența lui a fost scăzută.

În comentariile de pe site, pose­sorii de mașini dotate cu sisteme asemănătoare sunt împăr­țiți: fie confirmă lipsa lor de reacție în cazul apropierii de mașini staționare, fie dimpotrivă, o infirmă.

Acest fapt este o dovadă clară a lipsei de maturitate a sistemelor. Nu, nu sunt împotriva lor și am spus-o de fiecare dată. Dimpotrivă, sunt sigur că sunt capabile să evite accidente „ca și făcute“. Doar că nu strică să le supraveghem atunci când sunt activate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă