19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAbsurdul din filmele romanesti ii cucereste si pe germani

Absurdul din filmele romanesti ii cucereste si pe germani

Grandomania grotesca a lui Ceausescu a lasat in urma ei un simt sarcastic al umorului, mostenit si de filmele romanesti din Noul Val care, cu o inclinatie catre absurd in ele, provoaca valuri de entuziasm la festivalurile de film precum cel de la München, scrie ziarul german Suddeutsche Zeitung. La Festivalul de Film de la München, care se desfasoara in perioada 26 iunie-4 iulie, participa trei filme romanesti. Cotidianul german le face o scurta prezentare: "La o privire retrospectiva, era Ceausescu pare grotesca chiar si pentru aceia care au trait-o, despre aceasta fiind vorba in filmele romanesti "Amintiri din Epoca de Aur" si "Nunta muta", in timp ce filmul "Pescuit sportiv" al regizorului Adrian Sitaru povesteste despre consecintele trecutului asupra prezentului, prezentand cu ajutorul unui cuplu aflat in drum catre un picnic si care loveste cu masina o femeie un sistem de valori deraiat".

Mungiu nu considera ca acest Nou Val este un grup omogen, explicatia cea mai logica fiind aceea ca exista o generatie de oameni ce au trait jumatate de viata in lumea libera, se mai spune in acelasi articol.
"In cazul producatorilor din Noul Val este poate vorba de un spirit de lupta insusit, ei lucrand intr-o tara cu 20 milioane de locuitori in care abia exista cinematografe, acum doi ani existand doar 35. Trebuie de aceea sa gasesti niste idei pentru a te impune, iar nevoia te face inventiv", conchide cotidianul german.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă