7.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecial"Aborigenii nu prea stiu ce e un premiu la Cannes"

„Aborigenii nu prea stiu ce e un premiu la Cannes”

» Regizorul australian Warwick Thornton a castigat in acest an premiul de debut la Cannes cu filmul "Samson & Delilah", o poveste de dragoste intre doi adolescenti, care se petrece in comunitatea aborigena.

» El insusi aborigen, Thornton a avut o viata de film. A fost copil al strazii in adolescenta, ulterior s-a deprins cu disciplina intr-o manastire si, cand s-a plictisit de toate aceste experiente, a virat-o spre cinematografie.

» Intr-un interviu pentru Romania libera, Warwick Thornton povesteste cum si de ce a ajuns regizor intr-o tara  carei cinematografie este de ani buni in declin.

» Criticii europeni au catalogat "Samson & Delilah" drept primul film cu adevarat australian. Ce spui de asta si care a fost reactia cineastilor din tara ta?
Ne-a terminat reactia criticilor si a publicului in Australia si la Cannes. Cei mai multi critici australieni au sustinut filmul, dar cel mai important pentru mine este ca foarte multi australieni au mers la cinema sa-l vada si au crezut in poveste. Prietenii si colegii mei sunt foarte mandri de mine si de film, mai ales dupa ce am castigat Camera d’Or.

"Mi se parea greu si plictisitor sa inveti"
» Spui ca ai fost in adolescenta un "copil pierdut", un rebel. Cum ai descoperit lumea filmului in anii aceia zbuciumati?
Am fost un copil caruia nu prea i-a placut scoala, mi se parea greu si plictisitor sa inveti, asa ca am batut strazile si am intrat in diferite necazuri. Mama s-a hotarat ca pentru doi ani, pana as fi implinit 15 ani, sa ma trimita la scoala cat mai departe de casa si asta m-a salvat, pentru ca m-a trimis la o scoala-manastire. Apoi, cand m-am intors acasa, in Alice Springs, mama tocmai infiintase prima companie de media aborigena, numita Central Australian Aboriginal Media Association (CAAMA). Compania a pornit cu un post de radio si am primit un job de DJ. Dupa o vreme au lansat si un post de televiziune, unde oamenii realizau filme documentare. Mi-a placut ce faceau, m-am gandit ca trebuie sa fie amuzant sa calatoresti tot timpul in locuri exotice, asa ca am facut un training si n-am mai privit o clipa inapoi. Dupa cativa ani in care am filmat documentare, stiri sau altfel de materiale, am inceput sa ma gandesc serios sa devin regizor. Dar pentru asta imi trebuiau alte studii, asa ca am dat examen pentru scoala de Film, Radio si Televiziune din Sydney – Australia. Am fost acceptat si timp de trei ani am studiat acolo. Am vazut astfel tot felul de filme din cinematografia europeana si asta a avut o mare influenta asupra mea ca regizor.  

» Cum ai descrie experienta la manastire?
A fost uluitor pentru mine, pentru ca eram totusi un copil al strazii, chiar daca traisem intr-o casa alaturi de familia mea. Am descoperit disciplina si rigorile manastirii si, in mod ciudat, le-am acceptat. Trebuia sa culegem masline, munceam din greu, dar eram in mijlocul pustietatii si nu aveam nici o sansa sa scap. Prin aceasta experienta am inteles ce e respectul de sine.

"Sunt un aborigen si fac filme despre ceea ce stiu"
» De ce ai facut un film despre viata aborigenilor? Ai incercat sa faci un film-manifest?
Sunt un aborigen si fac filme despre ceea ce stiu. Nu stiu ce e un film-manifest. Am multe idei care-mi bazaie prin cap si toate se lupta sa iasa la suprafata. Aceasta idee a luptat din greu si a iesit prima – pentru ca e vorba de ceva ce simt demult. Este despre cum iti privesti copiii si cum incerci sa-i ajuti sa fie puternici si sa aiba viitorul asigurat.

» Aborigenii au vazut filmul? Care a fost reactia lor?
Inainte ca filmul sa iasa in cinematografe, am avut o proiectie in Alice Springs, acolo unde a fost filmat "Samson & Delilah". Am facut o proiectie pe un ecran imens, afara, pe malul raului.
Am invitat o formatie din comunitate care a cantat inaintea vizionarii, am adus mancare, carnaciori, si fiecare a venit cu scaunele si cu paturica de picnic. Aproximativ 2.500 de oameni au venit la vizionare si cel putin jumatate au fost aborigeni. Le-a placut. Gasca mea a fost incantata. Au acceptat povestea si s-au regasit in ea.

» De ce ti-ai numit filmul "Samson & Delilah"? Exista o legatura intre film si legenda biblica?
Filmul s-a numit initial "Petrolla: A Petrol Sniffing Love Story", dar mi-am dat seama curand ca nu e un titlu prea inspirat. Sotia mea s-a gandit la numele aceasta, "Samson & Delilah", pentru ca asa se numesc cele doua personaje principale. Sunt nume foarte obisnuite printre copiii din comunitatea aborigena, date fiind influenta religioasa si misionariatul. Dar nu exista o puternica legatura cu povestea biblica, desi exista elemente spirituale in film, o poveste de dragoste si un ritual de taiere a parului.

 

Premiul Camera d’Or de la Cannes a inceput deja sa-ti influenteze viata?
De cand m-am intors in Australia dupa Cannes, am inceput sa lucrez la un nou proiect – o serie de documentare despre arta aborigenilor – si am stat in mijlocul comunitatii, nu am avut contact cu nimeni altcineva. Dar e cumva ciudat. Este foarte real si sincer tot ce se intampla aici, in comunitatea aborigena. Ei nu prea stiu ce este acest premiu la Cannes. Dar cand am mers in Alice Springs a fost greu sa ies pe strada, pentru ca toata lumea era fericita si ma felicita. M-am simtit bine!

Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu, sef departament Cultura
Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Aderarea României la Schengen: 2 miliarde de euro pierduți anual din cauza întârzierii

România a pierdut peste 2 miliarde de euro anual din cauza menținerii în afara spațiului Schengen, conform unei analize recente. Costurile includ întârzierile transportatorilor...
00:02:14

VIDEO. Avocatul lui Gisele Pelicot declară că aceasta este pregătită să facă față oricărui apel în procesul de viol

Gisele Pelicot „nu se teme” de un nou proces în cazul unui apel formulat de unul sau mai mulți condamnați din procesul violurilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă