16.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecialAbbas: Noul guvern palestinian va "respinge violenţa şi terorismul" şi va recunoaşte...

Abbas: Noul guvern palestinian va “respinge violenţa şi terorismul” şi va recunoaşte statul israelian

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat, sâmbătă, că viitorul guvern de "consens naţional" cu mişcarea islamistă Hamas va respinge violenţa şi va recunoaşte statul israelian şi acordurile încheiate în trecut cu această ţară.

Adresându-se membrilor Consiliului Central Palestinian (CCP), o instanţă de conducere a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), reuniţi la Ramallah, în Cisiordania, el a reafirmat că palestinienii nu vor recunoaşte "niciodată" israelul ca "stat evreu".

"Viitorul Guvern va da ascultare politicii mele", a spus Abbas, al cărui discurs era transmis în direct la televiziune. "Eu recunosc statul Israel, eu resping violenţa şi terorismul şi respect angajamentele internaţionale", a continuat el, potrivit Mediafax.

Acest viitor guvern pe care Abbas îl va conduce şi care va fi format din personalităţi independente este prevăzut în Acordul de reconciliere încheiat miercuri cu mişcarea rivală Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza. Acordul a provocat furia Israelului, care consideră Hamasul "organizaţie teroristă".

Hamas respinge negocierile de pace purtate de către Autoritatea palestiniană (AP) a lui Abbas cu Israelul şi îndeamnă la "rezistenţă armată" împotriva acestei ţări. Israelul a suspendat aceste negocieri, care se aflau deja în impas, ca răspuns la acordul interpalestinian.

"Nu vom acepta niciodată să recunoaştem un stat evreu", a mai spus Abbas, răspunzând astfel cererilor repetate formulate în acest sens de către premierul israelian Benjamin Netanyahu. Preşedintele palestinian a subliniat că palestinienii au recunoscut Israelul ca stat în 1993. El a relevat că această cerere nu a fost adresată nici Egiptului şi nici Iordaniei, atunci când aceste state au semnat acorduri de pace cu Israelul.

Pe de altă parte, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat sâmbătă discursul "pozitiv" pe care preşedintele Mahmoud Abbas l-a pronunţat în faţa conducerii OLP, cu care a semnat Acordul de reconciliere.

"Nu putem decât să susţinem aceste poziţii cu privire la Ierusalim, reconciliere şi nerecunoaşterea statului evreu, dar şi cu privire la eşecul negocierilor", a declarat pentru AFP, la Gaza, Bassem Naim, un lider Hamas. "Cele mai multe puncte din discurs sunt pozitive", a adăugat el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă