12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialAbbas dizolvă Autoritatea Palestiniană, dacă nu se reiau negocierile de pace

Abbas dizolvă Autoritatea Palestiniană, dacă nu se reiau negocierile de pace

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a ameninţat joi că dizolvă Autoritatea Palestiniană (AP) şi predă administrarea Cisiordaniei Israelului dacă Guvernul israelian care va rezulta după alegerile de la 22 ianuarie nu va căuta să relanseze negocierile de pace, relatează AFP, potrivit Mediafax. 

“Dacă nu există progrese imediat după alegeri, voi lua telefonul şi îl voi suna pe (premierul israelian Benjamin) Netanyahu”, a declarat Abbas într-un interviu pentru cotidianul Haaretz.

“Îi voi spune (…): pune-te în locul meu, ia cheile şi condu Autoritatea Palestiniană”, a adăugat el.

“Odată ce noul Guvern al Israelului va fi format, Netanyahu va trebui să decidă: da sau nu”, a insistat Abbas în acest interviu publicat joi seara pe site-ul ziarului.

Nu este pentru prima dată când Abbas recurge la o asemenea ameninţare, însă situaţia AP s-a înrăutăţit grav în ultimele luni, din cauza unei crize financiare fără precedent.

Pe de altă parte, Israelul a multiplicat proiectele de colonizare în Cisiordania şi Ierusalimul de Est şi a blocat recent transferul de taxe pe care le colectează în numele AP, ca represalii la demersul preşedintelui Abbas care a condus, în noiembrie, la obţinerea statutului de stat observator la ONU pentru Palestina.

AP a fost instaurată în 1994, la revenirea în Fâşia Gaza a liderului istoric al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Yasser Arafat, după 27 de ani de exil. Ea era prevăzută, potrivit Acordului de la Oslo privind autonomia palestiniană, pentru o perioadă de tranziţie care, în principiu, s-a încheiat în mai 1999.

Prezidată de Arafat, mort în 2004, iar ulterior de către Abbas, AP exercită puterile executivă şi legislativă şi asigură, teoretic, securitatea Cisiordaniei.

Negocierile de pace sunt blocate în mod oficial din septembrie 2010. În interviul acordat Haaretz, Abbas reclamă, în vederea reluării lor, oprirea imediată a colonizării israeliene pe timpul negocierilor, reluarea plăţii taxelor şi eliberarea a 120 de palestinieni, deţinuţi de lungă durată.

Guvernul israelian afirmă că vrea negocieri “fără condiţii prealabile”, stabilind ca obiectiv al acestora recunoaşterea Israelului ca “stat al poporului evreu” şi menţinerea sub control a unei părţi a teritoriilor ocupate ale viitorului stat palestinian.

“Nu este vorba despre condiţii prealabile. Este vorba despre angajamente pe care Israelul a promis deja că le va respecta, în trecut”, a pledat preşedintele palestinian pentru Haaretz.

Netanyahu a convocat alegeri legislative anticipate la 22 ianuarie în israel, iar coaliţia sa este calsată, în sondaje, ca favorită.

Cele mai citite

„DNA-ul BOR” a primit botezul Patriarhului Daniel

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat săptămâna aceasta o serie de hotărâri, printre care și controversatul proiect botezat „DNA-ul BOR”. Sub președinția...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

Românii, îndrăgostiți de destinațiile exotice. Numărul cererilor s-a dublat în ultimii doi ani

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă