22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialA vrut Ponta să dea în servicii sau doar s-a încurcat? Detaliile

A vrut Ponta să dea în servicii sau doar s-a încurcat? Detaliile

Premierul Victor Ponta este acuzat de un plagiat grosolan în teza de doctorat în care rolul de coordonator l-a jucat nimeni altul decât mentorul său, Adrian Năstase.

Pentru că este vorba de un prim-ministru şi pentru că, recent, un scandal similar la vârf s-a produs în imediata vecinătate a României, soldându-se cu demisia preşedintelui Ungariei, Pal Schmitt, ştirea Ponta-plagiat s-a rsotgolit în presa europeană încă din primele ore. Şi continuă să o facă.

Semn că dosarul va beneficia de o atenţie specială pe plan internaţional în perioada care urmează. 

Însă din toată apărarea pe care şi-a pus-o rapid la punct Victor Ponta, ca reacţie la dezvăluirile revistei „Nature” despre neregulile din doctoratul său, este de reţinut un amănunt interesant: în perioada premergătoare izbucnirii scandalului, un anumit serviciu de informaţii ar fi derapat masiv de la menirea sa constituţională şi ar fi făcut, exact, poliţie politică.    

Acuzaţia, altminteri una gravă dacă s-ar şi confirma întocmai, a fost lansată, ca într-o notă de subsol, chiar de către prim-ministrul Ponta.

A făcut-o imediat după ce l-a acuzat pe Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi actual consilier prezidenţial, de faptul că ar fi sursa jurnaliştilor de la „Nature” şi că s-ar fi deplasat în acest scop la Munchen.

Or, întrebat fiind de unde are informaţii despre pretinsa călătorie a lui Funeriu, Victor Ponta a retezat-o textual: „De unde are şi Traian Băsescu informaţii despre mine”. Sau: „am şi eu, din umila funcţie pe care o ocup, am acest – nu aşa mult – acces la aceste inofrmaţii. Funeriu i-a căutat pe oamenii din presa română, iar «Natura» spunea că i-a spus un anonim (despre plagiat – n.r.), nu că au constatat ei (…)”.

Dacă ar fi să-l credem pe actualul premier, înseamnă că un serviciu de informaţii plătit din bani publici îi face informări cu privire la diversele obiceiuri de călătorie ale unor cetăţeni sau demnitari din statul român, iar din acest punct de vedere întrebările sunt două: de ce ar fi fost monitorizat turistul Daniel Funeriu şi de ce rezultatele unei asemenea monitorizări ar fi trebuit să ajungă în mapa de la Palatul Victoria a prim-ministrului?

Cert este că acuzaţia, deopotrivă gravă şi interesantă, îl obligă pe acuzator să revină imediat cu precizări suplimentare sau, dacă e cazul, cu retractările de rigoare. Iar dacă explicaţiile vor fi insuficiente sau, din contră, dacă va fi nevoit să retracteze, demisia lui Victor Ponta va fi imperioasă.

Până atunci, de la cel mai înalt nivel, serviciile sau un anumit serviciu au fost izbite în plex de buzduganul decredibilizării. Că e vorba de plagiat sau că e vorba de serviciile de informaţii care i-ar spune pe unde se plimbă Funeriu şi cu cine îşi bea cafelele, tot Victor Ponta are cuvântul.

Lămuriţi-ne, domnule premier!

Cele mai citite

Cod portocaliu și risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din această seară, de la ora 18:00 și până luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe râuri din bazinele Siret şi Prut  Hidrologii anunţă...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...
Ultima oră
Pe aceeași temă