23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialA vandut Romania detectoare false de bombe in Irak?

A vandut Romania detectoare false de bombe in Irak?

Presedintele companiei ATSC Ltd. din Marea Britanie, Jim McCormick, a fost arestat pentru vanzarea catre Irak a unor detectoare de bombe nefunctionale. In scandal a fost atrasa si o firma din Romania, care apare ca furnizor alaturi de  societatea ATSC. Ar fi vorba de MIRA TELECOM, potrivit unor informatii aparute pe site-uri britanice.

Guvernul irakian ar fi platit 60.0000 dolari pentru un detector ADE 651, desi costul de fabricatie ar fi de doar 250 dolari. Irakienii au achitat in total circa 85 milioane dolari pentru 1.500 de detectoare. Testarile stiintifice ar fi demonstrat ca detectoarele ADE 651 ar fi ineficiente. Reprezentatii ATSC Ltd au declarat ca detectoarele ar fi fost achizitionate de 20 de tari. Se pare ca echipamentele ar fi ajuns si in Afganistan, iar testarile speciale ar fi fost demarate dupa ce mai multe convoaie din Irak si Afganistan ar fi fost aruncate in aer deoarece detectoarele de bombe nu ar fi descoperit explozibilul. In pliantele publicitare ale detectorului ADE 651 se afirma ca acesta ar descoperi si droguri.

McCormick, asociatul romanului Stelian Ilie
Potrivit unor  site-uri din Marea Britanie,  asociatul lui McCormick din Romania ar fi omul de afaceri Stelian Ilie, prin societatea  MIRA TELECOM. Informatia este confirmata de Monitorul Oficial, potrivit caruia Ilie i-a cesionat lui James William McCormick un numar de 1.803 parti sociale din SC MIRA TELECOM SRL, reprezentand 15% din capitalul social al firmei. James William McCormick are aceleasi date de stare civila si adrese ca si Jim McCormick, presedintele ATSC Ltd.

Detectoare false pe aeroporturile romanesti?
In Romania, Stelian Ilie a intrat pe piata produselor si serviciilor de securitate in anul 2001. Potrivit  ziarului "Gardianul", Ilie ar fi fost sprijinit in dezvoltarea afacerilor de catre fostul sef al SPP Gabriel Nagy. Pe vremea ultimului mandat prezidential al lui Ion Iliescu, societatea lui Ilie ar fi livrat, in schimbul a sase miliarde lei vechi, echipamentele pentru detectarea unor substante explozive la Palatul Cotroceni. Echipamentul nu ar fi functionat la parametri normali, sustine "Gardianul". In afara de SPP, MIRA TELECOM ar fi obtinut contracte cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Justitiei si cu Ministerul Apararii Nationale. De asemenea, Ilie ar fi livrat detectoarele de bombe si droguri necesare aeroporturilor din Romania.

Dragos Basmaluta, administratorul SC MIRA TELECOM, declara anul trecut ca "avem castigat un proiect pe opt aeroporturi din Romania, in valoare de 4-5 milioane euro, iar la Ministerul Justitiei un proiect pentru controlul antitero. De asemenea, este in curs de finalizare un proiect pentru supravegherea traficului la Marea Neagra, cu Internele, in valoare de 18 milioane euro". Nu am reusit sa luam legatura cu Stelian Ilie, nici cu actualul ministru al  Apararii, Gabriel Oprea, pentru a obtine detalii despre ultimul contract incheiat intre Ministerul Apararii – UM 02415 si MIRA TELECOM.

Cele mai citite

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Suspendare drastică pentru rasism! Marco Curto sancționat după incidentul cu Hwang Hee-chan

FIFA a decis suspendarea lui Marco Curto pentru 10 meciuri, după un incident rasist în timpul unui amical între Como și Wolverhampton. În luna iulie...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă