Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa se confruntă la început de an cu o uşoară scădere a cantităţii de sânge colectat.
Potrivit medicului-şef al centrului, dr. Alina Dobrotă, şi în 2010 a fost înregistrată o reducere a cantităţii de sânge colectat de la donatori, în raport cu nivelul anului anterior. „În 2009, am avut 12.337 de unităţi recoltate, iar în 2010 doar 11.940″, a precizat medicul-şef, care spune că această scădere se datorează şi perioadei de trei luni în care au fost luate măsuri suplimentare pentru cazurile de infecţie cu virusul West Nile identificate în judeţul Constanţa. Ca urmare, în 2010 au fost ratate 600 de unităţi de sânge, care nu au mai fost recoltate din cauza faptului că donatorii locuiau în zonele excluse de la donare.
O altă problemă cu care se confruntă Centrul de Transfuzii Sanguine Constanţa este lipsa personalului. „Ne aflăm în aceeaşi situaţie de doi ani. Nu avem decât un singur medic şi 13 asistenţi, care se descurcă destul de greu. Cu toate acestea, activitatea noastră nu a scăzut”, a precizat dr. Alina Dobrotă. În prezent, centrul are doar 20 de angajaţi, cu toate că normativul prevede 70. Criza de personal se resimte cel mai mult pe partea de laborator. Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu aprobă deblocarea posturilor. „Ultima dată am cerut deblocarea a 3 posturi, dar nu au primit nici un răspuns. Fiecare donator care calcă pragul centrului primeşte câte cinci tichete de masă. Pe lângă acestea, donatorii mai beneficiază de o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care nu sunt din Constanţa şi analize medicale gratuite o dată pe an. Cererea de sânge din grupele sanguine deficitare variază foarte mult, depinzând de solicitările spitalelor.