4.6 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialA murit unul dintre cei mai interesanti artisti romani

A murit unul dintre cei mai interesanti artisti romani

Adenomul de prostata a fost diagnosticat in urma cu un an, intr-un stadiu care nu mai permitea operatia, iar starea s-a agravat acum o luna. Actorul s-a internat la Institutul Oncologic Fundeni cu doua saptamani in urma si a cerut discretie personalului din spital. Intr-o conferinta de presa tinuta dupa decesul artistului, medicii au prezentat o declaratie scrisa de Florian Pittis joi, 2 august, prin care cerea personalului medical ca in afara familiei sale sa nu fie comunicat niciunei persoane, inclusiv presei, vreo informatie privind suferinta sa. Reprezentantii Institutului Fundeni au mai declarat ca, in ultimele zile, Florian Pittis a fost "curajos" si a aratat "mult umor si foarte multa demnitate". Muzicianul a stat intr-o rezerva pana duminica dimineata, cand a fost mutat la sectia de Terapie Intensiva. Trupul neinsufletit al actorului si cantaretului Florian Pittis va fi ridicat de la spital cel mai devreme luni, la ora 15.00, a declarat medicul Nicoleta Manu, manager general al Institutului Oncologic Fundeni.

Florian Pittis s-a nascut in octombrie 1943. Personalitatea sa excentrica si-a pus amprenta asupra celor din jur de pe vremea cand era student la IATC: "Cand am intrat in Institut, ca student in anul I, el era in anul IV si l-am avut ca model. Cand am inceput sa joc la Bulandra, l-am luat ca model, ca actor, dar si ca om. M-a luat sub obladuirea lui in Teatrul Bulandra si am jucat intr-un spectacol care a facut un lung sir de reprezentatii, «Cum se numeau cei patru Beatles». In ultima perioada, am fost legati foarte tare", declara prietenul sau de-o viata, Gelu Colceag. Ca actor, a lucrat la Bulandra, sub conducerea lui Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu sau Andrei serban, si a jucat in filme ca "Veronica se intoarce", "Mama", "Gioconda fara suras". Insa poate mai importanta decat cariera teatrala e activitatea din domeniul  muzical. In anii ’70-’80, devine unul dintre simbolurile underground-ului bucurestean, participand la constituirea Club A, organizand la Teatrul Bulandra seri ale "muzicii tinere", unde rebelii bucuresteni au luat contact cu muzica occidentala a vremii; cand autoritatile si-au dat seama de potentialul subversiv al acestor spectacole, ele au fost inchise. Pittis devine astfel unul dintre simbolurile generatiei "cu parul lung", al hippiotilor infierati, in sedinte obosite de partid, ca "paraziti sociali" care "traiesc pe banii parintilor"; in fapt, ceea ce deranjeaza partidul comunist este o generatie care se trezeste timida la varsta hedonismului. Pasiunea pentru muzica folk il aduce in "Cenaclul Flacara", singurul spatiu de exprimare al culturii tinere tolerat de regimul comunist; cand acesta se inchide, artistul se refugiaza in teatru. Dupa ’89, pune bazele formatiei folk "Pasarea Colibri", cu care inregistreaza un mare succes: "Nu conteaza cat de lung am parul/ Important e ce si cum gandesc" sunt versuri care au ramas printre citatele antologice ale unor timpuri in care oamenii incercau sa redeprinda normalitatea. Acelasi rol de a trezi lumea la o alta mentalitate au avut-o si emisiunile de pe Radio Tineret, "Pittis Show", unde o intreaga generatie, cu douazeci de ani mai tanara, si-a facut cultura muzicala rock invatand de la bunicii hippioti. Devine nu numai parte din brand-ul canalului, ci si directorul acestuia, pozitie pe care si-o pastreaza si dupa ce acesta trece pe net, sub numele de Radio3Net.ro.

"A fost unul dintre luptatorii care si-au oferit, chiar cu riscuri, atasamentul fata de muzica rock, pe care a adorat-o. Problema este ca nu se vorbeste de mari nume ale culturii romane decat in momentul in care dispar."
Horia Moculescu

"Sunt inaintea unui concert, vestea am aflat-o chiar acum. Mi s-a destramat un mit, credeam ca Motu nu are cum sa moara. Am fost studentul lui, am fost un mare fan al lui, a fost unul dintre putinii eroi ai mei printre romani."
Berti Barbera

"Au fost atatia colegi care
ne-au parasit in ultimii ani, nu-mi doream ca lista necrologului sa continue cu numele lui. Imi pare rau ca nu am apucat sa lucrez mai mult cu el."
Corina Chiriac

Cele mai citite

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

Poliția britanică a arestat marți al șaselea cetățean bulgar pentru spionaj în favoarea Rusiei

Poliţia britanică a arestat marţi al şaselea cetăţean bulgar în cadrul unei anchete asupra unei presupuse reţele de spionaj în favoarea Rusiei, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă