19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialA murit un milionar evreu de origine română

A murit un milionar evreu de origine română

Omul de afaceri şi filantropul evreu Dan David a murit luni într-un spital din Londra după o boală gravă, relatează haaretz.com.

David este fondatorul „Premiilor Dan David„, care oferă trei premii de câte un milion de dolari pentru realizări care au un important impact ştiinţific, tehnologic, cultural sau social asupra omenirii. Premiile sunt înmânate la Universitatea din Tel Aviv.

Născut în România, David a făcut avere din maşinile foto automate, începându-şi carierea de om de afaceri după ce a cumpărat o franşiză de la compania britanică Photo-Me International. Franşiza a costat 200.000 de dolari pe care i-a împrumutat de la un om de afaceri evreu, care a devenit partenerul său de afaceri timp de mulţi ani. Ulterior, Dan David a devenit acţionar majoritar la Photo-Me.

David a fost un membru al mişcării tineretului sionist din România. După ce şi-a încheiat studiile universitare în domeniul economic, el a devenit foto-jurnalist. În 1958, conducerea ziarului a dorit să-l trimită ca jurnalist în Germania de Vest. Când a cerut permis de ieşire de la Securitate, trecutul său ca activist sionist a ieşit la iveală şi a determinat concedierea sa. Ulterior a emigrat în Franţa, după care s-a mutat în Israel.

Premiile Dan David rezumă filosofia filantropului israelian de origine română: „Averea mea a crescut foarte mult la sfârşitul anilor ‘90, însă mi-am dat seama că nu am nevoie de atâţia bani pentru mine şi am hotărât ca o parte din ei să se reîntoarcă în comunitate”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă