20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialA murit parintele letrismului

A murit parintele letrismului

Scriitorul francez de origine romana, inventatorul letrismului, Isidore Isou a incetat din viata, la Paris, la varsta de 82 de ani, informeaza AFP.
Nascut pe 29 februarie 1925 la Botosani, Ioan-Isidor Goldstein a fost poet, critic de film, artist vizual. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial s-a mutat la Paris, unde a publicat sistemul "hipergrafiilor", dupa ce la 16 ani publicase un manifest al unui curent al carui unic reprezentant era. Isou a fost cel care a decretat moartea poeziei cuvintelor in favoarea unei poezii a literelor si a semnelor. Curand i s-au alaturat si alti entuziasti, astfel incat letrismul si-a castigat un teritoriu insemnat, pentru ca la inceputul anilor ’60 sa devina o moda respectata pe piata miscarilor avangardiste.

Contestatar radical, uneori foarte agresiv, Isou a teoretizat acest curent in carti ca "La dictature lettriste" ("Dictatura letrista", 1946), "Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique" ("Introducere intr-o noua poezie si o noua muzica", 1946), "Essai sur la définition et le bouleversement total de la prose et du roman" ("Eseu despre definitia rasturnarii totale a prozei si a romanului", 1950). Isou a scris insa si tratate de fizica, matematica, filozofie, este autorul unor piese de teatru, a realizat cateva filme experimentale. Ultima sa aparitie publica a fost in 21 octombrie 2000, la Sorbona.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă