Armata siriană, sprijinită de aviaţia rusă, a început ofensiva în orașul Alep, pentru a-l scoate de sub controlul rebelilor. Între timp, reuniunea de la la New York privind Siria a fost un eşec, scriu agenţiile de presă internaţionale, preluate de Agerpres.
„Comandamentul operațiunilor militare anunță declanșarea operațiunilor în cartierele de est ale orașului și face apel la locuitori să se îndepărteze de pozițiile grupărilor teroriste”, afirmă comunicatul citat de agenția de presă, care notează că regimul de la Damasc folosește apelativul „grupări teroriste” pentru a se referi la rebeli, (nu la jihadiștii din gruparea Stat Islamic — n. red.)
Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria și fosta capitală economică a țării, este împărțit din 2012 în sectorul de vest, controlat de forțele guvernamentale, și cel de est, aflat în mâinile rebelilor. Armata a anunțat că nu va opri civilii care încearcă să treacă linia de demarcație pe la punctele de control.
Ofensiva terestră va beneficia de sprijinul aviației ruse, a declarat agenției France Presse directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahman. Potrivit acestuia, obiectivul armatei siriene este de a ocupa treptat sectorul de est al Alepului și de a evacua populația.
Anunțul ofensivei a avut loc în timp ce liderii mai multor țări și organizații internaționale implicate în conflictul din Siria, reuniţi la New York, încercau să relanseze procesul diplomatic, pentru a încheia războiul început în 2011, observă AFP, care reamintește consecințele umane ale conflictului: 300.000 de morți și jumătate din populația țării refugiată în interiorul frontierelor și în străinătate.
Însă întrunirea de joi a Grupului Internațional de Sprijin pentru Siria a fost „lungă, dureroasă și dezamăgitoare”, a declarat negociatorul ONU pentru această țară, Staffan de Mistura, citat de Reuters. Dar ar mai fi totuşi speranțe că se va ajunge la o încetare a focului în Siria, a lăsat el să se înțeleagă după reuniunea de două ore desfășurată în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Și secretarul de stat american John Kerry a recunoscut eșecul de joi, dar a afirmat că „dacă rușii revin cu propuneri constructive, îi vom asculta”. SUA nu pot fi singura parte care face eforturi pentru pace, a insistat el, făcând apel la guvernele Rusiei și Siriei să își joace și ele rolul.
Kerry a anunțat că se va întâlni din nou vineri cu omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.
Pe 9 septembrie, la Geneva, Rusia și SUA au reușit să ajungă la un acord de încetare a focului în Siria. Armistițiul s-a terminat însă luni, reamintește AFP.