19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialA inceput Festivalul Filmului Francofon

A inceput Festivalul Filmului Francofon

» Iasiul a devenit de doua zile capitala celei de-a saptea arte. Festivalul Filmului Francofon, ajuns la cea de-a VII-a editie, prezinta pelicule care incearca sa vina in intampinarea tuturor gusturilor iubitorilor genului.

Pe intreg parcursul festivalului Filmului Francofon, la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" din Parcul Copou ruleaza zece filme de genuri diferite – drama, comedie, documentar, provenind din tari francofone: Belgia, Burkina Faso, Congo, Elvetia, Franta si Liban. Filmele sunt subtitrate in limbile romana sau engleza, iar intrarea este libera.
Festivalul are anul acesta doua sectiuni: Proiectie si OFF Festival, care va cuprinde intalniri, conferinte si dezbateri cu profesionisti din domeniul cinematografic: producatori, critici de cinema, cineasti. "Realizatoarea senegaleza de film Angèle Brener si Philippe Quinsac, producatorul filmului Faro, zeita apelor, sunt invitati de onoare. Festivalul se va bucura si de prezenta lui Rufin Mbou Mikima, un tanar talent al noului val cinematografic african", a declarat Daniela Cujba, purtatorul de cuvant al Centrului Cultural Francez Iasi. Maratonul cinematografic a debutat cu "Faro, zeita apelor" – o coproductie 2007 Franta-Canada-Mali-Burkina Faso-Ger–mania – care propune o pers-pectiva moderna asupra unei legende africane pierdute in negura vremurilor.

Cel de-al doilea film a fost Versailles – drama, Franta, 2008. Ieri au fost programate thrillerul psihologic "Unde e mana omului fara cap", Belgia, 2007, si comedia dramatica "French girl" – Franta/Maroc, 2007, precum si drama "West Beyrouth de Ziad Doueri" – coproductie Franta, Liban, Belgia, Norvegia, 1998. Astazi, in sectiunea OFF, la Centrul Cultural Francez va avea loc o intalnire cu profesionisti din domeniul cinematografic, iar seara, de la 18.15, va fi proiectata comedia "Ce te face fericit", Belgia, 2006. Tot in OFF, de la ora 21.000, la Cafeneaua "Acaju" are loc o Seara africana, la care intrarea se va face doar cu rezervare, in limita a 60 de locuri. Maine, in ultima zi a Festivalului Filmului Francofon, Libraria "Avant-Garde" de pe Lapusneanu va fi, de la ora 11.00, gazda unei conferinte sustinute de regizoarea Angèle Brener pe tema cinematografului african, avandu-i ca invitati pe Philippe Quinsac si Rufin Mbou Mikima. O selectie de documentare in regia Angèle Brener – intre orele 15.00 si 17.30, urmata de dezbateri despre tanara generatie si realizarea de film in Africa vor incheia festivalul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă