18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialA început era jihadului feminin. Poliţia din Paris a dejucat „in extremis“...

A început era jihadului feminin. Poliţia din Paris a dejucat „in extremis“ un atentat

Cele trei tinere arestate în Essonne, după ce au pus la cale un atac în capitala Franţei, constituie primul grup terorist format exclusiv din femei, fiind susţinute de ISIS.

Ancheta declanșată după descoperirea unei mașini-capcană plină cu butelii de gaz, abandonată în plin Paris, a dus spre primul comando de femei jihadiste care au vrut să comită un atentat în Franţa, „fanatice“ care nu au reușit să ajungă în Siria. Un Peugeot 607 staţiona în Cartierul Latin, nu departe de Notre-Dame, când angajatul unui bar a semnalat prezenţa unei butelii de gaz pe unul dintre scaunele automobilului fără plăcuță de înmatriculare. Pentru anchetatori a fost clar: mașina urma să fie detonată. Din vehicul, poliţia a prelevat amprentele Ornellei G., aflată în fișierul S al serviciilor secrete franceze, pentru intenția de plecare spre zone ale jihadului, în Siria.

„În ultimele luni, am observat o înmulțire a dosarelor privind tinere minore cu profil îngrijorător și personalitate foarte dură. Adesea, ele sunt la originea planurilor teroriste“, declara, într-un interviu pentru Le Monde, procurorul Republicii, François Molins. Ipoteza s-a concretizat în seara zilei de 8 septembrie, prin arestarea, la Boussy-Saint-Antoine (Essonne), a trei tinere și a unui bărbat, în cadrul anchetei asupra mașinii cu butelii de gaz descoperită în weekendul trecut la Paris. Cu vârste de 19, 23 și 39 de ani, cele trei suspecte arestate și inculpate pentru „asociere cu răufăcători în legătură cu o acţiune teroristă criminală“ și „tentativă de asasinat în bandă organizată“ au recunoscut că pregăteau un atac cu mașină-capcană a cărui ţintă era Turnul Eiffel. Suspectele, instruite din zona irako-siriană prin internet, au fost puse sub acuzare luni. Ele pregăteau alte acţiuni violente iminente, a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Ca­zeneuve.

Ancheta avansează și indiciile conduc către jihadistul francez Rachid Kassim (29 de ani), propagandistul ISIS care acționează prin intermediul aplicaţiei codificate Telegram, considerată modalitatea de comunicare preferată de jihadiști. La mijlocul lunii august, serviciile secrete franceze au interceptat o conversaţie între doi teroriști, Abdel Kermiche și Abdel-Malik Petit Jean, din Saint-Etienne-du-Rouvray (unde, în iulie, un comando terorist l-a asasinat pe preotul Jacques Hamel) și jihadistul Kassim, originar din Roanne. Numele său a reapărut în afacerea mașinii cu butelii de gaz descoperită în Paris. Planul atacului cu mașină-capcană corespunde sfaturilor pe care Kassim le oferă prin internet.

Femeile jihadiste vizează Europa

Conform sociologului Farhad Khosrokhavar, director al Şcolii de Înalte Studii în Științe Sociale (EHEES), e de așteptat ca femeile jihadiste să treacă la acte teroriste în Europa, în numele ISIS. În opinia sa, există în Occident un tip de acte teroriste ce vor fi exclusiv opera femeilor. Acest fenomen al candidatelor la jihad este perceptibil din 2014-2015.

În afacerea mașinii cu butelii de gaz din Paris este clar că cele trei femei care au fost arestate au proiectat atacul (chiar dacă au avut complice un bărbat) și au dorit să demonstreze că nu au nevoie de ajutorul bărbaţilor pentru acţiunile lor. Femeile de obicei reacţionează la violenţa bărbaţilor care le maltratează. Însă aici asistăm la un proces de autonomizare a violenţei – violenţa spontană, care nu are legătură cu o violenţă prealabilă, pentru un proiect politico-religios. Aceste femei dau naștere unei noi forme de violenţă și noile date vor complica activitatea serviciilor secrete.

Trecerea femeilor jihadiste la acte violente pe solul Franţei demonstrează un reviriment strategic al ISIS în operaţiunile exterioare, iar implicarea lor în proiecte concrete în această zonă este o premieră.    

În prezent, 59 de femei sunt acuzate de acte de terorism, 19 dintre ele fiind arestate. Începând din ianuarie, au fost arestate 293 de persoane din rețele teroriste.

 

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă