21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialA fost ales noul patriarh al Ierusalimului

A fost ales noul patriarh al Ierusalimului

Sfantul Sinod al Patriarhiei greco-ortodoxe a Ierusalimului, cel mai vechi scaun episcopal al lumii crestine, l-a ales pe Theofilos al III-lea ca nou titular al Scaunului Patriarhal, dintre alti 12 candidati. „Se intampla pentru prima data in istoria moderna a patriarhatului greco-ortodox al Ierusalimului cand un patriarh este ales cu unanimitate de voturi (14 optiuni pentru)”, precizeaza comunicatul oficial al institutiei. Theofilos al III-lea ii succede patriarhului Irineos I, destituit in luna mai 2005, de acelasi Sfant Sinod, in urma unui imens scandal politico-financiar, intens mediatizat de presa lumii. Irineos I, ales in august 2001, a fost acuzat ca a vandut unor oameni de afaceri evrei doua hoteluri apartinand Patriarhiei Ortodoxe, in vechiul oras Ierusalim, ceea ce a starnit furia palestinienilor. In mod cu totul ciudat, desi toate probele au fost scoase la vedere in presa lumii, patriarhul Irineos si-a afirmat pana in ultima clipa a destituirii sale nevinovatia.
Theofilos al III-lea, noul patriarh al Ierusalimului, s-a nascut in 1952, la Messinia, in Grecia, si se afla in Tara Sfanta din 1964, cand si-a inceput studiile teologice la seminarul Patriarhiei greco-ortodoxe, fiind hirotonit ca preot in 1970. In 1986, a fost insarcinat cu functia de secretar general al Sfantului Sinod ortodox din Ierusalim – relatii externe. Din 2004, a fost numit ca superior al clerului greco-ortodox de la biserica Sfantul Mormant, construita in secolul al IV-lea, pe locul patimilor lui Cristos. In februarie 2005, Theofilos a fost hirotonit ca arhiepiscop de Tabor. Noul patriarh Theofilos al III-lea este un apropiat al Bisericii Ortodoxe Ruse: timp de doi ani a functionat ca reprezentant al Patriarhiei Ierusalimului la Moscova. Sanctitatea sa Alexei al II-lea, patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, si-a exprimat speranta ca alegerea noului patriarh va duce la intensificarea relatiilor dintre Biserica Rusa si Biserica ortodoxa de la Ierusalim.
Noul patriarh al Ierusalimului a fost felicitat de catre SS Bartolomeu I, patriarhul ecumenic de Constantinopol, si de PFP Christodoulos, primat al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Potrivit traditiilor, Theofilos al III-lea, cel de-al 97-lea episcop al Ierusalimului, va trebui sa obtina aprobarea statului Israel, a Autoritatii Palestiniene si a regelui Iordaniei. Precizam ca fostul patriarh Irineos I, destituit recent, a asteptat trei ani pentru a fi recunoscut (in ianuarie 2004) de catre Guvernul israelian.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă