Gripa noua a mai facut o victima. Este vorba de o femeie de 58 de ani din orasul Bucecea, judetul Botosani, care a fost diagnosticata cu virusul A/H1N1. Aceasta ridica numarul romanilor omorati "oficial" de gripa noua la cinci (cate unul in Austria, Ungaria, Italia si doi in Romania).
Femeia a decedat luni seara, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute fusese internata in Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean "Mavromati" din Botosani cu suspiciune de gripa porcina. I s-au recoltat probe, iar in cursul zilei de ieri Institutul Cantacuzino a confirmat suspiciunea de gripa noua. Botosaneanca suferea si de diabet, dar si de hipertensiune. Primarul orasului Bucecea, Andron Timpau, a declarat ca va dezinfecta locuinta defunctei: "Noi am vorbit cu medicul de familie si, la nivel local, vom lua toate masurile ce se impun. DSP nu ne-a transmis nimic deocamdata, inca asteptam, dar in mod sigur vom merge si vom face dezinfectie in apartamentul in care femeia locuia impreuna cu sotul si un nepot". Totodata, Ministerul Sanatatii a acuzat Directia de Sanatate Publica Botosani ca nu a raportat 98 de cazuri de imbolnavire cu gripa noua.
"In ultimele 24 de ore au fost confirmate 190 de cazuri noi de gripa cu virusul A/H1N1. Numarul total al cazurilor confirmate in Romania pana la data de 24 noiembrie este de 2.258. La acestea se adauga inca 102 cazuri de imbolnaviri cu A/H1N1 aparute dupa reevaluarea epidemiologica a focarului Sinaia, prin confirmarea clinica si epidemiologica a patru cazuri, si in urma neraportarii de catre Directia de Sanatate Publica Botosani a 98 de cazuri confirmate pe criterii clinice si epidemiologice", sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii. Medicul Gheorghe Apetroaie, purtatorul de cuvant al DSP Botosani, a spus ca doctorii care urmau sa faca raportarea trebuie intrebati de ce nu au transmis datele reale.
Si la Iasi sunt semne de intrebare referitoare la respectarea protocoalelor interne – medicul substatiei de ambulanta care a transportat primul decedat de gripa porcina a fost sanctionat, intrucat ancheta interna a relevat faptul ca pacientul nu a fost insotit in Salvare de un medic, ci de sotie si de un asistent, cu toate ca pe fisa de solicitare se mentiona "urgenta majora". In plus, medicul sanctionat nu a anuntat autoritatile medicale ca bolnavul era suspect de gripa noua.
In timp ce in Romania cazurile de gripa noua si decesele se inmultesc, iar vaccinul produs de Institutul Cantacuzino ar trebui sa poata fi folosit in curand, produsele existente deja pe piata internationala incep sa creeze probleme in alte tari. Un lot din vaccinul impotriva virusului A/H1N1 realizat de GlaxoSmithKline a fost retras de autoritatile canadiene dupa ce s-a inregistrat un numar neobisnuit de reactii alergice severe. Este vorba despre aceeasi firma de la care si autoritatile romane au vrut sa cumpere cele 500.000 doze de vaccin pentru vaccinarea copiilor, in cele din urma renuntand la aceasta idee intrucat producatorul nu vroia sa-si asume responsabilitatea asupra posibilelor reactii adverse.