19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialA doua intalnire a intelectualilor greco-catolici

A doua intalnire a intelectualilor greco-catolici

Recent, directorul foarte activei si serioasei edituri din Targu Lapus, „Galaxia Gutenberg”, preotul unit Silviu Hodis, a organizat cea de-a doua reuniune a intelectualilor implicati in viata Bisericii Romane Unite, Greco-Catolice. Tema, urmand celei din 2005, „Mostenirea spirituala a Papei Ioan Paul al II-lea”, a fost „Vocatia Bisericii Greco-Catolice in contextul socio-politic de azi”. La dezbateri au participat PS Florentin Crihalmeanu, episcopul de Cluj-Gherla, preoti-profesori din Blaj si Maramures, ziaristi, cercetatori, artisti. Au fost prezenti Ioan Chindris, directorul Bibliotecii Academiei, filiala Cluj, profesorul universitar Valentin Timaru, de la Academia de Muzica Gheorghe Dima, profesorul de filosofie Alin Tat, de la Institutul Teologic, prof. Marius Boldor, publicisti din Constanta si Bucuresti.
O sinteza a rolului major jucat in cultura noastra de generatiile Scolii Ardelene, ca si prezentarea Bibliei „Vulgata”, tradusa de Petru Pavel Aron, 1790/91, in corelatie cu alt monument de limba, unificator – e vorba de traducerea Bibliei datorata lui Samuil Micu, ambele lucrari aparute sub egida Academiei Romane – au fost facute de directorul amintitei Biblioteci. Nu mai putin interesanta, expunerea lui Ion Buzasi, un pasionat cercetator al Blajului cultural, a luminat portrete de carturari sau polemisti ca Grama, adversarul lui Eminescu. Vocatia formatoare (I. Mitrofan), pedagogica, rolul de punte Occident-Orient (Alin Tat), marturia eroica, martirica, dar fara aere triumfaliste sau derapaje nationaliste (Bogdan Duca) au fost cateva dintre vocatiile recunoscute unanim de participanti ca proprii Bisericii Romane Unite. De altfel, o recapitulare a trasaturilor ei identitare, asa cum reies din „Scrisoarea Papei Ioan Paul al II-lea la tricentenarul BRU”, a facut-o episcopul de Cluj-Gherla.
Inedit ni s-a parut, apoi, unghiul de cercetare focalizat asupra marturisitorilor si martirilor, preoti, protopopi (cel din Zarand) favorabili actului Unirii de la 1700, existenta, deci, a unor incercari dureroase ale unitilor cu mult inainte de Decretul din 1948, perspectiva abordata de Ioan Tambus, ingrijitorul lucrarii (recuperate din mss) renumitului istoric Zenovie Paclisanu, „Istoria Bisericii Romane Unite”, editura „Galaxia Gutenberg”. Oricine recunoaste utilitatea unor intalniri de acest gen, daca stau sub un semn constructiv, vazut ca invitatie la dialog, cu ierarhia, cu fratii ortodocsi, cu semenii nostri in suferinta, cu cei care vor fapte concrete.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă